Investitorii ne părăsesc pentru Polonia, dar polonezii vin la noi pentru afaceri imobiliare. Preferatele lor sunt fuziunile şi achiziţiile, respectiv consolidarea prin cumpărarea competitorilor sau a unor afaceri care promit, dar se află în dificultate financiară. După polonezi, cei mai interesaţi de România sunt Marea Britanie, Turcia, Rusia şi SUA. numărul investitorilor interesaţi este în creştere, iar anul 2014 ar trebui să fie momentul în care tranzacţiile imobiliare îşi vor reveni vizibil.

33806-cvgw.jpgPiaţa fuziunilor şi achiziţiilor a cunoscut o creştere spectaculoasă anul trecut, cu 39% mai mult faţă de anul anterior. Astfel, s-a ajuns la un volum total de 1 miliard de dolari, arată studiul EY - M&A Barometer Romania 2013. Totuşi, trebuie ţinut cont de faptul că valorile de tranzacţionare au fost făcute publice pentru doar 57 de tranzacţii din totalul de 147, deci suma reală este chiar mai mare.

Investitorii locali au fost cei mai activi pe piaţă

Cei mai activi investitori de pe piaţa românească de fuziuni şi achiziţii au fost cei locali. Contractele semnate de ei au cumulat mai mult de jumătate din total. După investitorii locali, au urmat cei din Polonia, cu patru tranzacţii majore, urmaţi de investitorii din Marea Britanie, Turcia şi SUA, care au încheiat fiecare câte trei tranzacţii şi, în ultimul rând, de cei din Rusia, care au totalizat două tranzacţii. În general, a fost vorba despre investitori strategici, respectiv 63% din totalul de 147 de tranzacţii. Restul contractelor au fost semnate de investitorii financiari, al căror număr este în creştere.

  • Cele mai multe fuziuni şi achiziţii au fost în industria prelucrătoare, cu 19 tranzacţii
  • Urmează industria de energie şi minerit, cu 17 tranzacţii
  • Sectorul media şi telecomunicaţii, cu 15 tranzacţii

Acest top se referă la numărul de tranzacţii, dar dacă judecăm după valoarea tranzacţiilor, atunci cel mai interesant domeniul a fost cel bancar şi financiar, urmat de segmentul imobiliar, cel de retail şi comerţ en-gros.

„Ultimii cinci ani au fost o perioadă de reaşezare economică, dar anul 2013 a fost marcat de tranzacţii notabile în sectorul bancar, al bunurilor de consum şi în cel imobiliar. Acestea sunt sectoarele care s-au consolidat, la nivel local, şi care au implicaţii pornite din pieţele internaţionale”, se arată în barometrul Ernst&Young.

Tranzacţiile imobiliare ar trebui să îşi revină vizibil, anul acesta

Și pentru anul în curs se preconizează o continuare a acestui trend de creştere. Potrivit studiului citat, 2014 va fi anul în care jucătorii puternici vor continua să își consolideze poziţiile, iar achiziţia competitorilor sau a altor afaceri aflate în dificultate va continua să fie strategia lor preferată. De asemenea, se aşteaptă ieşirea de pe piaţă a mai multe fonduri private de investiţii care vizează obţinerea de lichidităţi din investiţiile realizate în perioada de dinainte de criză. Insolvenţele se vor transforma în fuziuni şi achiziţii, iar sectorul imobiliar va cunoaşte astfel o revenire mai accentuată, în special pe zona de top a proprietăţilor.

„Un număr constant de achiziţii, asemănător cu cel din 2013, ar trebui să vină din partea fondurilor de private equity. De data aceasta însă, ar trebuie să fie un flux mai intens de dezinvestire, trend care va marca următorii doi ani. Referitor la evoluţia fiecărui sector în parte, ne aşteptăm să vedem consolidare în sectorul serviciilor financiare, cu accent pe servicii bancare. De asemenea, vom asista la o revenire uşoara a tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară”, arată studiile EY România.

Barometrul de fuziuni şi achiziții include informaţii despre tranzacţiile de tip privat-privat şi nu au luat în calcul achiziţiile de pachete minoritare de acţiuni sub 15%, răscumpararea de acţiuni deţinute de acţionarii minoritari sau de către acţionarii majoritari sau tranzacţii de pe piaţa de capital. De asemenea, singurele tranzacţii imobiliare luate în calcul au fost cele în care vânzătorul şi/sau cumpărătorul a fost o companie imobiliară sau un fond imobiliar.

CITEȘTE ȘI: Revenire în sectorul rezidenţial: locuinţele low-cost, atracţia prezentului

 

14 April 2014