0-14-adev_110120072.jpg Clădirile şi terenurile deţinute de unele societăţi sunt mai valoroase în "ochii investitorilor" decât afacerea de bază a acestora. Nu puţine au fost cazurile, spun analiştii, în care companii de producţie au fost preluate doar pentru a "pune mâna" pe activele imobiliare ale acestora. În cazul companiilor listate, astfel de deţineri îi atrag atât pe marii investitori, care doresc să se implice în administrarea companiei, cât şi pe micii jucători de la Bursă.
Pentru o serie de companii listate pe piaţa de capital, terenurile şi clădirile deţinute au devenit mai valoroase în ochii investitorilor decât afacerea de bază. Aici se încadrează în special societăţile a căror activitate de producţie se derulează în locaţii situate în centrele oraşelor. Tendinţa actuală este de mutare a centrelor de producţie la periferie, iar pe terenurile "din centru" să fie dezvoltate proiecte imobiliare. "Pentru investitorul de pe Bursă este foarte important ca, pe lângă componenta imobiliară, societatea respectivă să aibă şi o activitate comercială bună. A miza ca investitor minoritar doar pe proprietatea imobiliară fără o activitate curentă, este foarte riscant", este de părere Cristian Tudorescu.

Desigur, un rol foarte important îl are şi politica de management a companiei. Aceasta poate viza dezvoltarea unor proiecte imobiliare în parteneriat cu fonduri de investiţii. În acest caz, micul investitor poate deveni, indirect, acţionar la o firmă de real estate. Şi cum analiştii estimează pentru următorii ani continuarea trendului ascendent de pe piaţa imobiliară, o afacere pe real estate nu poate fi decât un loz câştigător.
Există însă şi varianta ca societatea să prefere vânzarea proprietăţilor. "Într-un astfel de caz, investitorii trebuie să aibă în vedere faptul că profitul rezultat din înstrăinarea proprietăţilor este ceva excepţional. De aceea, înainte de a intra în societate, este mai bine să studieze politica de distribuire a profiturilor, respectiv dacă se distribuie dividende sau banii sunt folosiţi la investiţii", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.

Pe terenul de la Prodplast se construieşte un Mall

Compania Prodplast, al cărei obiect de activitate este prelucrarea PVC, este un exemplu relevant privind valorificarea terenurilor deţinute. "Prodplast are în plan mutarea producţiei în afara Bucureştiului, pe terenul actual urmând să se extindă Mall-ul ce urmează a fi construit în zona Pieţei Obor. Cu cât acest plan va fi înfăptuit mai rapid, cu atât valoarea imobiliară va deveni concretă", afirmă Cristian Tudorescu. Principalul acţionar al companiei este Nord SA, care deţine 24,67% din capitalul social. SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova au 6,58% şi, respectiv, 5,08% din titlurile Prodplast, în timp de 63,67% din capital se află în posesia micilor acţionari. Titlurile Prodplast (PPL) se tranzacţionează la BVB. Pe parcursul ultimelor luni, cotaţiile PPL au stagnat în jurul valorii de 1,7 lei/acţiuni, pe fondul unor volume reduse de tranzacţionare.

O altă societate cu terenuri "valoroase" este Timpuri Noi. La jumătatea anului trecut, acţionarii societăţii au aprobat un program de restructurare şi relocare pentru care s-a aprobat un ajutor de stat de 16,9 milioane de lei. Potrivit analiştilor, prin prisma valorii terenurilor, acţiunile Prodplast şi Timpuri Noi sunt subevaluate de piaţă.
Acţiunile Cocor şi Unirea sunt vedete pe Rasdaq

"Companiile cu terenuri în Bucureşti au fost urmărite de mult timp de către investitori. Din acest punct de vedere, unele dintre ele, precum Cocor sau Unirea, sunt deja celebre în piaţă", a declarat, pentru Adevărul, Iulian Panait.

Sursa

11 January 2007