Piaţa imobiliară din Irlanda trece printr-o perioadă extrem de grea. Preţul locuinţelor s-a micşorat cu 12,5% în decursul unui an, din iulie 2010 şi până în aceeaşi lună a lui 2011. Valoarea medie a locuinţelor, la nivel naţional, a scăzut cu 3% în primele luni ale acestui an, deja după un declin de 3,5% în ultimele luni ale lui 2010.

DublinCu toate acestea, vestea bună este că rata scăderii încetineşte, conform ultimelor cifre. Devalorizarea proprietăţilor a fost doar de 0,8% în luna iulie, faţă de peste 2% în iunie, conform Biroului Central de Statistică din Irlanda.

La nivel naţional, preţul mediu cerut de proprietari pentru o proprietate rezidenţială era de 210.000 euro, în primele luni ale anului. Adică o scădere de 43% faţă de vârful din 2007. Iar perioada medie în care se vinde o casă este de nouă luni, conform datelor Daft.ie, cel mai mare site imobiliar din Irlanda.

Cel mai mare declin a fost înregistrat în Dublin, unde preţul locuinţelor s-a înjumătăţit, faţă de vârful atins la începutul anului 2007, arată datele Biroului Central de Statistică din Irlanda. În restul ţării, preţul locuinţelor a scăzut cu 35%.

Devalorizarea proprietăţilor imobiliare din Dublin, comparativ cu vârful anului 2007:
• Case - scădere de 47%
• Apartamente - diminuare cu 55%
• Proprietăţi rezidenţiale - reducere cu 50%

Tot în Dublin, preţul proprietăţilor rezidenţiale a stagnat în luna iulie, dar era cu 12% mai mic faţă de acum un an. Segmentul caselor a înregistrat o apreciere uşoară de 0,3% în luna iulie, deşi valoarea tot rămâne cu peste 11% mai mică faţă de aceeaşi lună a lui 2010. În ceea ce priveşte apartamentele, preţul a fost cu aproape 2% mai mic în iulie faţă de iunie şi cu aproape 15% mai mic faţă de vara anului trecut. Iar în restul Irlandei, s-a înregistrat o scădere de peste 2%, în luna mai, faţă de aprilie 2011.

Continua scădere se datorează reducerilor puternice de cheltuieli şi măririi substanţiale a taxelor

Înainte de recesiunea globală, boom-ul imobiliar din Irlanda era printre cele mai mari din Europa. Preţul noilor locuinţe a explodat cu peste 200% între 1997 şi 2007. De asemenea, în aceeaşi perioadă, preţul mediu pentru un apartament, la nivel naţional, a crescut cu 280%. În 2008, când s-a spart această bulă imobiliară, a fost considerată de către specialişti a fi cea mai importantă decădere imobiliară din lume.

Nivelul chiriilor a început să se stabilizeze faţă de diminuarea ce a avut loc în 2010. Faţă de anul trecut, s-a înregistrat o uşoară creştere a chiriei medii, de 0,6%. Dar şi mai important, în trimestrul II al lui 2011 s-a notat o majorare de 1,5% faţă de trimestrul I, adică cea mai însemnată creştere trimestrială din 2008 încoace.

CITEŞTE ŞI: Redresarea economiei mondiale sabotată de persoane influente şi companii cu nume grele

27 September 2011