0-70-222Piaţa rezidenţială de lux din Bucureşti a luat amploare în ultimul timp, sprijinită de boom-ul imobiliar manifestat şi orientarea clienţilor către construcţii calitative realizate după normele moderne. În acest context, compania imobiliară DTZ Echinox susţine că există pe piaţa locală proprietăţi ce depăşesc un milion de euro, ele reprezentand un segment semnificativ, şi numără atat apartamente tip penthouse, în locaţii top, dar şi vile cu arhitectură clasică în zonele central-nordice ale oraşului.

Primul element, extrem de important în caracterizarea propietăţilor de lux este locaţia. Apoi în evaluarea unei astfel de locuinţe intră un alt aspect, rar pe piaţa romanească: gradul de unicitate (raritate), care se leagă în principal de arhitectura imobilului şi anul de construcţie. Foarte importante pentru o locuinţă, care pretinde calificativul de lux, sunt vecinătăţile cu parcuri, lacuri sau zone ultracentrale. Pe interior, casa trebuie să deţină încăperi spaţioase cu partiţionări inteligente, dotări moderne şi finisaje de o calitate superioară. Preţul unei locuinţe sare semnificativ, în momentul în care aceasta are spaţii generoase, cu grădini amenajate şi terase largi. Alte elemente esenţiale sunt garajele şi gama de servicii moderne: recepţie şi sisteme de monitorizare permanentă cu camere video.

Conceptul Penthouse se strecoară printre blocurile comuniste

Majoritatea bucureştenilor nu sunt familiarizaţi cu apartamentele de tip penthouse pentru că, din păcate, întreg oraşul este flancat de blocuri comuniste, care nu au fost construite sub nici o formă pentru a oferi spaţiu sau lux.

Apartamentele de tip Penthouse sunt de obicei situate la ultimul nivel al unui bloc. Acest nivel este mai "retras" faţă de etajele inferioare şi în spaţiul astfel obţinut sunt amenajate camere mari şi terase ample, care lonjează apartamentul. De obicei, terasele unui Penthouse oferă posibilitatea amenajării unei grădini, a unor pergole şi chiar amplasarea unei piscine. De cele mai multe ori, accesul în Penthouse se realizează direct din ascensor.

Proprietarii apartamentelor sau vilelor de lux din Bucureşti sunt, în proporţie de 95%, mici developeri romani care achiziţionează terenuri şi dezvoltă un număr restrans de apartamente în zona de nord a Capitalei. Din acest procentaj, numai 5% reprezintă companii străine care au dezvoltat proiecte rezidenţiale de amploare pe segmentul de lux. În ceea ce priveşte construcţiile vechi, vanzătorii sunt, în marea lor majoritate, vechii proprietari care vand din incapacitate de a întreţine şi administra proprietatea.

Profilul cumpărătorului de lux

Conform Claudiei Dăscălescu, consultant senior al companiei imobiliare DTZ Echinox, cumpărătorii locuinţelor de lux sunt cetăţeni romani cu varste între 25 şi 50 de ani, care achiziţionează pentru utilizare în calitate de reşedinţă proprie sau ca investiţie vizand ulterior închirierea. Pentru aceeaşi piaţă mai există un segment de clienţi străini care intenţionează să locuiască în Romania o perioadă mai îndelungată sau fonduri de investiţii străine care deţin portofolii de proprietăţi pe care le închiriază.

În privinţa cererii, lucrurile par a fi de partea pieţei, care promite avans semnificativ în viitor. Pentru fiecare locuinţă de lux există nu un client, ci zeci de clienţi. Pană în prezent, segmentul rezidenţial de lux din Bucureşti nu a atins niciodată nivelul de satisfacere a cererii, iar acesta continuă să fie deosebit de activ.

Pană recent, tendinţa companiilor care au activitate în Bucureşti era aceea de a închiria clădirile rezidenţiale de lux pentru sedii. Începand cu ultimii ani, firmele mari au demarat construcţii pentru sedii proprii sau au relocat birourile în clădiri amenajate special.

O caracteristică a locuinţelor de lux este definită de asigurarea intimităţii şi securităţii, dar acestea, pe langă finisajele ultramoderne şi facilităţile care vin la pachet în segmentul high-class, generează şi preţuri de lux. De exemplu, conform raportului redactat de grupul Global Property Guide, un apartament de lux, cu o suprafaţă de 120 mp, în Bucureşti, costa în medie 282.000 de euro, în condiţiile în care un mp ar fi 2300 de euro, preţurile osciland, totuşi, în jurul sumelor de 2000-3000 euro/mp, cu menţiunea că tarifele se raportează la suprafaţa construită.

Sursa

24 January 2007