Locuințele de lux presupun o investiție inițială mai costisitoare, dar pe termen lung, aduce mai multă siguranță. În ultimii ani, segmentul locuințelor de lux a avut mai puțin de suferit decât cel al locuințelor dedicate clienților cu bugete medii. Însă care sunt caracteristicile unei proprietăți premium? Specialiștii spun că un astfel de imobil nu este doar sinonim cu luxul opulent, ci ar trebui să fie un mix echilibrat între mai multe criterii.

36721-evocasa_selecta.jpgCriza imobiliară a ultimilor ani a creat pentru investitorii cu bugete mari o perioadă propice de a achiziționa proprietăți premium, la prețuri rezonabile. Astfel, a continuat să existe activitate pe segmentul locuințelor de lux. În plus, în ultimul an, dezvoltatorii au reluat proiectele începute înainte de criză. Dar ce caracteristici trebuie să aibă o locuință care este cu adevărat de lux? Nu poate fi vorba de o singură trăsătură, subliniază specialiștii, ci de un mix echilibrat între mai multe criterii.

Calitatea construcției și finisajele

Proiectul rezidențial vizat trebuie să aibă garanția calității în ceea ce privește construcția, de la structura de rezistență până la detaliile de finisaje. În cazul calității construcției, sunt definitorii aspecte majore, precum rezistența structurii sau sistemul de hidro-izolație. Însă ansamblurile de lux reușesc să se diferențieze cu adevărat datorită finisajelor. La acest capitol, trebuie luat în calcul atât calitatea execuției acestora, precum și renumele producătorului sau țara de proveniență.

„Plăci ceramice Marazzi, căzi Jacuzzi, obiecte sanitare Philippe Starck sau parchet Berti din Italia sunt doar câteva exemple de branduri de top în materie de finisaje. Nu în ultimul rând, stilul finisajelor disponibile în pachetul standard ar trebui luat în considerare. Finisajele ar trebui să transmită clar calitate și rezistență, dar stilul ar trebui să fie unul neutru pentru a se preta gusturilor oricărui locatar și a putea personaliza ușor apartamentul”, exemplifică reprezentanții dezvoltatorului imobiliar Adama.

Localizarea proiectului și comunitatea selectă

Urmând modelul american de selecție a unei locuințe („location, location, location”), zona în care este amplasat ansablul rezidențial este de o importanță majoră. Clienții cu bugete ridicate nu se orientează numai către zonele ultra-centrale, ci și către zonele recunoscute pentru tradiția rezidențială, atmosfera liniștită și comunitatea de calitate.

„Un proiect de lux este definit și de comunitatea de locatari pe care o are. Din gama clienților care se pretează unui astfel de ansamblu rezidențial, se numără avocații, notarii, doctorii, oameni de afaceri care achiziționează apartamentul pentru locuire sau ca investiție, expați care preferă locuința proprie în dauna unei camere de hotel”, punctează reprezentanții Adama Group.

Suprafețe generoase și compartimentări

Piața rezidențială din România este dominată de criteriul celui mai mic preț, ceea ce se reflectă în mod direct în suprafețele apartamentelor. Însă locuințele de lux trebuie să fie caracterizate de suprafețe generoase – apartamentele cu două camere pot avea suprafețe spre 100 mp, dublu față de standardul mediu din piață. Mai mult, spațiile largi ar trebui să existe atât la interior, cât și la exterior: un apartament de lux ar trebui să vină la pachet și cu o terasă de mari dimensiuni.

„Alte criterii care individualizează un apartament premium sunt formele și compartimentările. Chiar și nemobilat, un apartament de lux are un anumit design, este dominat de linii curbe, spații vitrate extinse și forme deosebite, nu configurațiile drepte, specifice apartamentelor din clasa medie. Pentru viitorul locatar, un astfel de design va fi cu siguranță o provocare de amenajare interioară pentru ca, la final, să poarte amprenta proprietarului”, spun reprezentanții Adama.

Arhitectura clădirii

Un ansamblu rezidențial de lux ar trebui să iasă în evidență nu doar la interior, ci și la exterior. Clădirea ar trebui să fie un reper pentru o zonă, o construcție cu o arhitectură aparte. Printre elementele de arhitectură care pot scoate din anonimat o clădire de locuințe se numără atât formele deosebite ale clădirii, dar și o combinație aparte de materiale de construcție pentru fațade (cum ar fi pereții-cortină și cărămida aparentă), înălțimea clădirii sau trecerea de la vechi la nou, respectând arhitectura zonei.

„Cu certitudine, clienții apartamentelor de lux sunt interesați de calitate și iau în calcul criteriul de <> pentru locuința lor, dar pe lângă criteriile raționale, le iau în calcul și pe cele emoționale sau care țin de design. De exemplu, primul motiv pentru care clienții se orientează spre Evocasa Selecta, ansamblul premium din portofoliul Adama, este arhitectura deosebită a proiectului”, conchide Alina Necula, Head of Marketing & Sales Adama Group, dezvoltator imobiliar.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

8 April 2015