Compania de dezvoltare imobiliară AFI Europe, proprietarul mallului Cotroceni Park din Bucureşti, a început să vândă bucăţi din platforma industrială Laromet din Bucureşti, achiziţionată în urmă cu aproape patru ani, un lot de trei hectare urmând a fi preluat de către o reţea de magazine de bricolaj, potrivit unui raport financiar al companiei controlate de miliardarul israelian Lev Leviev.

15984-1.jpgAFI Europe a cumpărat în 2007 terenul de 15,5 hectare din zona Bucureştii Noi, unde plănuia să ridice câteva mii de apartamente şi un centru comercial, un mega-proiect imobiliar de peste 500 de milioane de euro.

Planurile au fost schimbate de criză, iar în urmă cu un an compania israeliană a fost la un pas de intrare în incapacitate de plată, când a fost nevoită să restructureze datorii de două miliarde de euro.

În afara mallului Cotroceni Park, compania nu a mai început niciun alt proiect pe piaţa locală, deşi a cumpărat terenuri de peste 100 de milioane de euro în Bucureşti, dar şi în Ploieşti sau Arad.

"În data de 15 septembrie 2010 firma Premier Solutions & Team, deţinută integral de AFI Europe, a semnat un acord preliminar cu un lanţ de magazine do-it-yourself, stabilind termenii iniţiali pentru vânzarea unui teren de circa 30.000 de metri pătraţi. Terenul se află pe bulevardul Bucureştii Noi, numărul 166, şi face parte din terenul destinat proiectului Golden City Laromet. Valoarea tranzacţiei este de 16 milioane de euro plus TVA, iar suma urmează a fi achitată în mai multe tranşe", se arată în­tr-un raport al AFI Europe. Reprezentanţii companiei nu au precizat numele potenţialului cumpărător, dar, potrivit unor surse din piaţa imobiliară, citate de Mediafax, terenul va intra în proprietatea companiei locale Dedeman.

"Nu am cumpărat până acum nimic. Nu aş da niciodată 16 milioane de euro doar pe un teren. Port negocieri în multe locuri, dar până când nu am un contract de vânzare-cumpărare semnat nu pot declara nimic", a precizat pentru ZF Dragoş Pavăl, directorul şi unul dintre acţionarii companiei Dedeman.

Preţul de 16 mil. euro (533 euro/mp) ar fi chiar mai mare decât cel plătit de AFI în 2007, când a fost agreat un preţ de 500 de euro/metrul pătrat pentru întreaga platformă de 15,5 ha. Reprezentanţii locali ai AFI Europe nu au oferit informaţii suplimentare privind această tranzacţie. Potrivit datelor din raportul AFI Europe, cumpărătorul ar urma să plătească prima tranşă, de 2 milioane de euro, la 11 săptămâni de la semnarea contractului preliminar, a doua plată, de 5 mil. euro, ar urma să fie făcută la transferul de proprietate, după obţinerea unei autorizaţii de construcţie a unui magazin de bricolaj cu o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi, restul sumei urmând a fi achitată în patru tranşe anuale de câte 2,25 milioane de euro în intervalul 2012-2015.

În zona de nord a Capitalei sunt în prezent două magazine de bricolaj, respectiv o unitate Bricostore în cadrul zonei comerciale Băneasa şi un magazin Hornbach situat pe platforma fostului complex Prisma.


Sursa

12 ianuarie 2011