Proprietarii vilelor de lux inundate cauta cumparatori  
News Cafe - 11.10.2005
 

La nici doua saptamani dupa inundatiile puternice ce au afectat comunele dimprejurul Capitalei, oferta vilelor de lux situate in zone precum Iancu Nicolae, Mogosoaia sau Popesti Leordeni s-a marit considerabil.

Motivul, lesne de inteles, il reprezinta teama proprietarilor de a trece din nou prin momente asemanatoare celor din ultimele saptamani, cand, nu doar curtile, ci si casele le-au fost inundate din cauza lipsei canalizarii. Contactat telefonic, proprietarul unei astfel de vile de lux afectate de ultimele inundatii s-a ferit sa dea astfel de amanunte, invitandu-ne la fata locului.

A fost insa nevoit sa ne spuna faptul ca nu exista intr-adevar canalizare pe strada cu pricina, iar in urma recentelor inundatii i-a intrat apa in casa, insa "nu ca celorlalti vecini". "Casa asta m-a costat acum un an si jumatate 400.000 de euro, dar am nevoie de bani, asa ca cer 300.000 de euro", ne-a spus proprietarul, foarte grabit sa "bata palma". Cat de profitabila poate fi insa achizitionarea unei case afectate de inundatii, nimeni nu se poate pronunta.

Cert este ca, in conditiile in care canalizarea lipseste, pericolul ca proprietatea sa fie afectata de alte inundatii este iminent. Asadar, pretul ceva mai mic al acestor vile nu ar trebui sa impresioneze potentialii cumparatori, intrucat specialistii anticipasera imediat dupa inundatii ca "scorurile"vor scadea pe termen scurt. "In primul rand, terenurile si casele din aceste zone se vor ieftini pe termen scurt cu 10, pana la 20%. Totodata, vor creste preturile terenurilor din zonele neinundabile, pentru ca viitorii proprietari au primit, sper, un semnal de alarma cat se poate de serios", anticipase, in urma cu doua saptamani, expertul imobiliar, Radu Zilisteanu.

Din pacate insa, semnalul de alarma a "functionat" pe termen scurt, intrucat, daca in ultimele doua saptamani s-a putut observa o stagnare a tranzactiilor cu terenuri situate in zonele fara canalizare, iata ca situatia s-a deblocat usor, iar specialistii estimeaza ca nu va mai dura foarte mult pana cand viitorii proprietari vor uita complet de "pataniile" vecinilor lor, iar piata din zonele amintite va reveni la normal.


Dana Banzea - Curentul

11 October 2005