Proprietarii suporta doar o treime din costul reabilitarii termice a imobilelor

Gandul - 07.12.2006
 

Asociatiile de proprietari nu vor mai fi nevoite sa suporte decat o treime din costul reabilitarii termice a blocurilor de locuinte. Lucrarile de reabilitare termica a blocurilor construite in perioada 1950-1990 vor fi finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului (MTCT) de la bugetele locale si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.

Prevederea este inclusa in normele de aplicare a unei ordonante de urgenta privind masuri speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit, adoptata de Guvern. Noua solutie de finantare va avea ca efect diminuarea efortului financiar al asociatiilor de proprietari, implicit pentru renovarea fatadelor cladirilor de locuit.

In plus, reabilitarea termica a cladirilor de locuit va duce la scaderea costurilor efective pentru energia termica si reducerea consumurilor energetice.

Potrivit legislatiei in vigoare, finantarea auditului energetic si a proiectarii era asigurata, integral, de la bugetul de stat. Dar realizarea efectiva a lucrarilor era asigurata doar intr-o proportie mult mai mica de stat: 30 de procente din 85% aplicat la valoarea investitiei totale. Cu alte cuvinte, asociatiile suportau circa 80% din costuri.

Blocurile de locuinte sunt incluse in programele anuale de reabilitare termica daca asociatiile de proprietari aproba, cu votul majoritatii, decizia de interventie. Autoritatile au primit doar circa 600 de cereri din partea asociatiilor de proprietari pentru reabilitarea termica a imobilelor, iar fondurile alocate anul acesta pentru reabilitari sunt departe de a fi epuizate. Costurile repartizate pe apartament variaza de la 800 de euro la 1.000 de euro, iar recuperarea banilor se face in sase-opt ani.

Articol integral in Gandul

Loredana Voiculescu
Gandul
 

7 December 2006