Proprietarii padurilor defrisate ilegal vor achita replantarea arborilor 
Gardianul - 12.08.2005
 

Proprietarii suprafetelor de padure defrisate ilegal vor fi obligati sa le replanteze, informeaza Ministerul Agriculturii. Potrivit datelor ministerului de resort, peste 30.000 hectare de padure au fost taiate complet pana la sfarsitul anului trecut, iar alte 95.000 hectare au fost afectate de taieri ilegale. Costurile reimpaduririi sunt de 20-60 milioane lei pe hectar, potrivit oficialilor Regiei Nationale a Padurilor (RNP).

Persoanele fizice care detin suprafete despadurite vor fi obligate sa impadureasca aceste terenuri, a precizat Ministerul Agriculturii. In cazul in care proprietarii nu vor lua in seama somatiile, lucrarile de impadurire vor fi executate de catre RNP, incepand chiar din aceasta toamna. Devizele lucrarilor efectuate de RNP vor deveni titluri executorii pentru proprietari.

Terenurile despadurite vor fi identificate de ministerul de resort pana pe 15 august, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de regim silvic si vanatoare. In perioada 16-30 septembrie, proprietarii vor fi instiintati ca trebuie sa impadureasca suprafetele respective.

Masura a fost luata in vederea accelerarii impaduririi terenurilor private, a precizat Ministerul Agriculturii.

Replantarea unui hectar, pana la 60 milioane

Replantarea unui hectar de padure costa intre 20 si 60 milioane de lei, ne-au declarat oficialii RNP. Replantarea unui hectar cu foioase costa 50-60 milioane de lei, in cazul suprafata care urmeaza sa fie replantata trebuie curatata de radacini de arbori sau trebuie efectuate alte lucrari. Daca terenul nu trebuie sa fie pregatit pentru replantare, costurile sunt intre 20-25 milioane de lei.

In ceea ce priveste costurile replantarii unui hectar cu rasinoase, acestea se ridica la 40-50 milioane lei. "In principiu, proprietarii vor trebuie sa replanteze speciile care au fost defrisate", ne-a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu.

Peste 30.000 hectare defrisate

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, 30.341 hectare de padure aflate in proprietate privata au fost taiate complet pana la sfarsitul anului trecut. Cele mai mari suprafete afectate de taieri ilegale se afla in judetele Suceava - peste 5.400 hectare si Dolj - peste 5.200 hectare. In judetul Harghita, au fost defrisate ilegal peste 2.700 hectare, iar in Galati, peste 2.300 hectare.

In acelasi timp, se estimeaza ca suprafata de padure bracuita este de peste 95.000 hectare. Cele mai mari suprafete de padure de pe care arborii au fost rariti sunt in judetele Bacau - peste 18.000 hectare, Suceava - peste 12.500 hectare, Neamt - peste 12.000 hectare, respectiv Vaslui - peste 10.000 hectare.

Tara Codrilor a ajuns fara paduri

Potrivit studiilor in domeniu, avand in vedere relieful si clima Romaniei, suprafata impadurita ar trebui sa fie de 40-45%, dar aceasta abia ajunge la 26%. Tara noastra se claseaza din acest punct de vedere in urma Bulgariei, care are 34%, a Slovaciei, cu 38% si a Austriei, cu 47% din suprafata impadurita. Mai mult, suprafata impadurita este sub media inregistrata la nivelul continentului, de 30%.

Potrivit unui studiu elaborat de Banca Mondiala, Romania a inregistrat din 1991 si pana in prezent pagube de circa 1,5 miliarde de dolari din cauza defrisarilor ilegale si a furturilor masive de lemn din paduri.


Consuela Stegarescu - Gardianul

12 August 2005