Proprietarii de apartamente majoreaza chiriile cu circa 30% de la 1 septembrie, cand studentii se intorc in centrele universitare. Mai nou, ei nu mai inchiriaza in euro, moneda care s-a depreciat mult in ultimul an, ci doar in lei.

Chiriile apartamentelor din Bucuresti cresc peste noapte. Cei care stau cu chirie s-au trezit ca vor avea de platit cu 25-30% mai mult de la 1 septembrie, pentru ca „asa vrea proprietarul“. Agentii imobiliari spun ca acestea sunt primele semne ale „febrei“ care va cuprinde in curånd toata piata imobiliara din centrele universitare. Chirii mai mari se anunta si la Cluj-Napoca. Singurul oras in care chiriile au crescut justificat este Constanta, unde proprietarii profita din plin de sezonul estival si inchiriaza cu ziua. De mentionat ca majoritatea proprietarilor inchiriaza la negru si fara contract, astfel ca chiriasii nu au nici un fel de drepturi de negociere.

Cine a sperat ca in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, piata imobiliara autohtona se va stabiliza s-a inselat. O noua crestere de tarife pe piata chiriilor se anunta la orizont, fara vreo ratiune economica. In ultima luna, proprietarii au inceput sa-si anunte chiriasii ca de la 1 septembrie vor avea de platit tarife mai mari cu aproximativ 30% fata de anul trecut. „Este vorba despre contractele pe termen lung, care se reinnoiesc de obicei in aceasta perioada a anului. Iar proprietarii se folosesc de ocazie pentru a mai cere ceva in plus“, ne-a declarat Lucian Racaru, directorul general al Centrului Imobiliar Roman (CIR). Unii chiriasi au acceptat deja pretentiile proprietarilor. „Este mai dificil sa incepi o noua cautare, care se poate lasa cu surprize neplacute“, explica specialistul. Plus ca in curand va incepe agitatia pe piata imobiliara din marile orase, odata cu venirea studentilor. „Pot sa spun ca aceia care accepta majorarile de tarife de acum scapa ieftin. Venirea studentilor este in fiecare an similara cu o adevarata explozie a chiriilor“, adauga Lucian Racaru.

Bechtel a crescut cererea de apartamente la Cluj-Napoca
Chirii mai mari sunt si la Cluj-Napoca, ne-a declarat Sanda Moldovan, presedintele filialei clujene a Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). „Fata de aceeasi perioada a anului trecut, tarifele au urcat in medie cu 20-30%, in momentul reinnoirii contractelor“, explica specialistul. In aceste conditii, o garsoniera care anul trecut se inchiria cu 150-170 de euro se taxeaza acum cu peste 200 de euro“, explica presedintele UNIM Cluj. Chiar si asa, piata locala nu duce lipsa de cereri de inchiriere. „Cererea este mare, mai ales de cand se lucreaza la autostrada Transilvania si la mall-urile din oras. Daca vanzarile de locuinte mai stagneaza in anumite perioade, inchirierile sunt active tot anul, cu un boom in toamna, cand vin studentii“, explica Sanda Moldovan. Un clasament ad-hoc realizat de agentii imobiliari clujeni arata ca zona Marasti este cea mai solicitata de studentii clujeni pentru inchirierea unui apartament, urmata de centrul orasului si de cartierul Zorilor.

La malul Marii Negre, chiriile se achita la zi
Constanta este insa exceptia de la regula, chiriile explodand in fiecare an odata cu inceperea sezonului estival. „Tarifele de acum nu au nicio legatura cu cele din afara sezonului. Apartamentele se inchiriaza in regim hotelier, ca in fiecare vara, cu sume de 150-250 lei/zi“, ne-a declarat Ioan Ududec, presedintele filialei UNIM Constanta. El spune ca oferta de apartamente de inchiriat a crescut in ultimii ani. O serie de dezvoltatori imobiliari au construit blocuri cu amenajari de lux, vandute ulterior locuinta cu locuinta. „Cumparatorii le inchiriaza pe perioada verii, dar multi se muta aici si isi petrec vacantele“, spune Ududec.

Locuri putine in camine, chirii mari pe piata libera
Din cei aproape 20.000 de studenti ai Universitatii Ovidius din Constanta, doar câteva sute se pot caza in camine, locurile fiind preferentiale pentru cei care au intrat la facultati fara taxa. Restul apeleaza la locuintele de pe piata libera. Ca sa nu-si piarda apartamentele pe perioada verii, cand vin turistii, unii dintre studenti accepta sa plateasca o chirie de cel putin 300 de euro pentru cel mai modest apartament cu confort redus. Probleme cu locurile de cazare in camine sunt si la Iasi. Cele mai mici chirii pentru studenti sunt la periferia Iasiului, la peste 2-3 kilometri de facultati. Garsonierele se inchiriaza pentru sume care variaza intre 80 si 180 de euro pe luna. In imediata vecinatate a facultatilor, un apartament cu doua camere ajunge si la 500 de euro, iar cu trei camere, la 700 de euro.

Sursa

6 August 2007