Proprietarii care nu si-au asigurat locuintele pana la 15 ianuarie 2011, fie printr-o polita obligatorie, fie printr-una facultativa, pot fi sanctionati de autoritatile locale cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei, a declarat, marti, directorul general al PAID, Marius Bulugea, potrivit Mediafax.

16794-1299584403.jpgAsigurarea facultativa trebuie sa acopere cele trei riscuri incluse in polita obligatorie (cutremur, inundatii si alunecari de teren) si in limita sumei asigurate prevazute in aceasta, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul locuintei.

"Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este in vigoare si produce efecte. O informare de presa a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), difuzata in data de 15 decembrie 2010, anunta ca termenul limita pana la care trebuie incheiata polita obligatorie, fara a risca amenzi, a fost decalat de la 15 ianuarie 2011 la 15 iulie 2011.

Acest comunicat nu are valoare juridica, pentru ca nu este sustinut de o modificare legislativa", a spus Bulugea.

MAI a anuntat, in 15 decembrie 2010, ca proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie asigurarea de locuinta la un an de la inceperea emiterii politelor, respectiv 15 iulie 2010.

"In conformitate cu prevederile articolului 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor", se arata in precizarea MAI.

Opinia lui Bulugea este sustinuta si de directorul Directiei Juridice a Comisiei de Supravegere a Asigurarilor (CSA), Marinela Nemes, care spus ca informarea MAI nu are valoare juridica si nu poate modifica o lege. Ea este si membru in Consiliul de administratie al PAID.

"Foarte multi proprietari au inteles, in urma anuntului MAI, preluat de mass-media, ca nu mai sunt obligati sa isi incheie o polita obligatorie. Lucrurile nu stau asa", a spus Bulugea.

Potrivit datelor PAID, in intervalul 15 iulie-29 septembrie 2010, ritmul de subscriere al politelor de asigurare obligatorie a locuintelor s-a mentinut la sub 2.000 de polite/zi. Pana la sfarsitul anului trecut, ritmul de subscriere s-a inscris pe un trend ascendent, cu un varf de 14.000 de contracte/zi, consemnat la mijlocul lunii noiembrie 2010.

"In ianuarie 2011, ritmul s-a diminuat semnificativ, ajungand in februarie la sub 400 polite/zi, in urma comunicatului transmis de Ministerul Adminstratiei si Internelor (MAI) in decembrie 2010, in care se anunta ca termenul limita pana la care proprietarii de locuinte vor trebui sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor este 15 iulie 2011", a spus Bulugea.

El a adaugat ca, potrivit informatiilor pe care le are, primarii nu au aplicat, pana in prezent, amenzi proprietarilor care nu si-au asigurat locuintele.

"Nici nu ar avea cum pentru ca PAID nu a trimis listele cu proprietarii care si-au asigurat locuintele. Scopul acestei legi nu este aplicarea de amenzi, ci asigurarea locuintelor.

Pe de alta parte, nu toate primariile au trimis catre PAID listele cu proprietarii. Datele noastre arata ca doar 55% dintre primarii au trimis aceste liste", a spus seful Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID).

Pe langa amenda, proprietarii care nu isi asigura locuintele nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite prin Legea 260/2008 - cutremur, alunecare de teren si inundatie, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.


Sursa

8 March 2011