Fondul de investitii austriac Europolis, care detine cladirea de birouri Europe House din Piata Victoriei din Capitala, va cauta inclusiv firme de mici dimensiuni pentru ocuparea intregului spatiu al imobilului, dupa ce unul dintre principalii chiriasi - Oracle - va parasi cladirea pentru un spatiu in zona Floreasca.

Proprietarii Europe House incearca sa atraga si chiriasi mici pentru a umple spatiile goale lasate de Oracle"Potentialul de eliberare al cladirii este acoperit de cerere si pentru moment nu ne facem griji in ceea ce priveste gradul de ocupare.

In orice caz, ne dorim sa relansam strategia initiala a proiectului si sa reluam inchirierile catre firme de mici dimensiuni, care au nevoie de spatii mai reduse", a declarat Helmut Neubauer, directorul Europolis Romania.

Oracle, care alaturi de Orange, HP, AIG si CB Richard Ellis Eurisko se numara printre cei mai mari chiriasi ai Europe House, urmeaza sa se mute in nordul Capitalei, in complexul Floreasca Business Park, dezvoltat de Portland Trust, unde a semnat un contract de inchiriere pentru aproximativ 8.

Metroul, un mijloc de a obtine chirii mai mari

Neubauer a declarat, pe de alta parte, ca se asteapta la o majorare a chiriilor din Europe House cu pana la 10%, factorii de crestere a chiriei fiind pozitionarea cladirii, precum si facilitatile de transport public din zona Pietei Victoria.

In plus, Europe House este una dintre primele cladiri de birouri finalizate in Bucuresti in 2002, cand contractele semnate de catre dezvoltatorul Globe Trade Center (GTC) cu primii chiriasi, printre care si Oracle, erau de circa 18 dolari/metrul patrat lunar. In prezent, valorile de tranzactionare in zona Pietei Victoria sunt de aproximativ 20-22 de euro/metrul patrat lunar. 

"In ceea ce priveste chiriile pentru Europe House, apreciez anul acesta o crestere cu pana la 10%. Cladirea se afla intr-o pozitie foarte buna pe piata imobilelor de birouri din Capitala, iar zona, precum si facilitatile de transport public de care beneficiaza cladirea se numara printre principalele avantaje", a adaugat Neubauer. 

In cadrul unui raport financiar din primavara al fondului de investitii era mentionat ca Europe House va fi scoasa la vanzare ca urmare a expirarii perioadei de investitii a vehiculului. Cu toate acestea, Neubauer spune ca pe termen scurt nu ia in calcul aceasta optiune.

Nu luam in calcul vanzarea Europe House

"Ca investitor, trebuie sa si vinzi ca sa faci afaceri, dar cel putin pe termen scurt nu luam in calcul vanzarea Europe House", a explicat directorul Europolis. Cladirea Europe House a fost evaluata la aproximativ 48,7 milioane de euro, potrivit celui mai recent raport al grupului austriac publicat in primavara.

Pentru acest an fondul de investitii, care mai detine pe piata locala si doua cladiri de birouri, reprezentand prima faza de dezvoltare a proiectului Sema Parc, a anuntat ca se va concentra in special pe administrarea cladirilor finalizate si mai putin pe constructia unor proiecte noi.

Europolis mai dezvolta in Capitala un complex de birouri, Orhideea Tower, investitie care se ridica la 117 mil. euro. Acesta va fi realizat doar ca urmare a obtinerii unui grad ridicat de preinchiriere.

 

 

Sursa

12 June 2009