Cartierul 1 Mai este fără doar şi poate una dintre zonele selecte ale Bucureştiului. Casele vechi cu arhitectură impecabilă, parcurile mari din împrejurime, blocurile mici şi cochete, sunt toate puncte forte ale zonei. Dar apropierea de centrul Bucureştiului este cea care marchează valoarea cartierului şi în preţ.

19086-25183-img-9536.jpgCartierul 1 Mai este locul din care se simte pulsul întregului oraş. Situat la doi paşi de piaţa Victoriei, de acolo se poate ajunge rapid în orice parte a Capitalei. Există în zonă două staţii de metrou, precum şi metroul uşor 41, dar şi mai multe linii de autobuze sau troleibuzele.

„Clienţii care caută această zonă sunt în principal din clasa medie, persoane cu vârste cuprinse între 35-40 de ani, printre care şi persoane care au locuit în zonă şi vor să rămână aici.", spune Dan Mârzea, agent imobiliar Imoprest Invent.

Reprezentative pentru zona 1 Mai - Domenii sunt casele vechi. Proprietarii îşi dau seama de valoarea caselor pe care le deţin şi nu sunt dispuşi să lase la preţ.

„Majoritatea caselor din Domenii au aspect deosebit. La vânzare, preţurile sunt încă destul de ridicate pentru că cererea încă există, proprietăţile sunt destul de puţine, iar proprietarii care nu obţin preţul dorit, scot la închiriere.", arată Bogdan Cristian, broker imobiliar Casa Transimob Real Estate.

O vilă în zona Domenii - Caşin, cu arhitectură deosebită şi o suprafaţă de 200 mp se închiriază cu 1.700 euro/lună, iar la vânzare preţul ei este de aproximativ 1.300 - 1.400 euro/mp construit. Chiriile au scăzut mult în timp, un apartament în vilă la două camere se închiria la 700-800 euro/lună acum doi ani, acum acelaşi apartament se poate găsi la 400-450 euro/lună.

„Pentru închirieri piaţa se mişcă, deoarece oricine are nevoie să stea undeva. Dacă nu îşi permite să cumpere, atunci măcar închiriază. Persoanele fizice închiriază apartamente de două-trei camere, iar firmele preferă patru camere sau case, suprafeţe de aproximativ 100 mp.", continuă Bogdan Cristian.

„Apartamentele de două camere se închiriază undeva la 300-450 euro/lună. Dacă e mai aproape de piaţa Chibrit, e mai ieftin. Dacă e spre Domenii, Miciurin şi are acces mai rapid către Victoriei şi Arcul de Triumf, preţul creşte deja. La garsoniere e undeva începând de la 200 euro şi poate ajunge la 300-350 euro/lună.", spune Ciprian Prodan, reprezentant Profimob.

Iar dacă ne uităm la preţuri, este lesne de înţeles de ce unii preferă chiriile. Mai ales acum, când Prima Casă 4 a început deja să manipuleze preţurile pe care le cer proprietarii.

„Sunt fluctuaţii la preţ. Unii lasă la preţ, alţii urcă. În general, când proprietarii aud că se dă drumul la programul Prima Casă, cresc preţurile automat. La apartamentele de două camere, preţul creşte cu aproximativ 5.000 euro.", spune Dan Mârzea.

Totuşi, clienţii din zonă sunt realişti

„Preţurile au scăzut, ca în toate zonele, dar au rămas sus. Pentru garsoniere înainte de criză preţurile erau undeva la 80.000 euro, acum se vând undeva la 45.000 euro. Pentru cele cu două camere preţul era de 100.000-110.000 euro, acum se tranzacţionează la 75.000 euro. Cele de trei camere înainte de criză erau 130.000-135.000 euro. Acum sunt situate undeva la 105.000 euro, iar pentru patru camere putem discuta de preţuri mai mari, înainte de criză erau 200.000-150.000 euro, acum se tranzacţionează undeva la 150.000-160.000 euro.", continuă Dan Mârzea.

Construcţiile noi sunt destul de puţine în zonă - sunt două ansambluri mari şi câteva blocuri mici. Cum preţurile sunt destul de ridicate, clienţii caută cu precădere apartamente în blocurile vechi. Cei mai mulţi dintre ei achită prin credite bancare, mai ales acum, când a demarat programul Prima Casă. Puţinii clienţi care au bani cash speculează la maximum acest avantaj şi încearcă să obţină un discount cât mai mare.

Citeşte şi despre cartierele:


9 June 2011