Proprietarii de vile par să fie printre primii care simt stabilizarea de pe piaţa imobiliară din România. Pe măsură ce economia se dezmorţeşte, IMM-urile îşi reiau treptat activitatea şi caută sedii noi. Vilele par să fie, momentan, cea mai confortabilă variantă pentru ei.

24203-images.jpgAtunci când îşi caută sedii pentru companii, managerii optează cu precădere pentru relocarea în vile. Studiile arată că, în acest tip de clădire, chiriile sunt mai atractive, cheltuielile de mentenanţă mai mici. În plus, condiţiile contractuale mai flexibile, în condiţiile în care o firmă este în general singurul client pentru întreaga suprafaţă.  

„Estimăm că interesul pentru spaţiile în vile va fi la fel de mare şi în următoarea perioadă, iar proprietarii de centre de afaceri cu spaţii neocupate trebuie să ţină cont din ce în ce mai mult de limitările bugetare pe care le au companiile şi să dea dovadă de  flexibilitate. Trebuie să ia în calcul faptul că o perioadă de câteva luni de neocupare a spaţiului este echivalentul unei chirii mai mici cu 2-3 euro/mp închiriat”, subliniază Alexandru Petrescu, managing partner al Esop Consulting.

Atunci când vine vorba despre chirii, mai mult de jumătate dintre companiile de talie medie, care au între 10 şi 120 de angajaţi, sunt interesate de închirierea unor spaţii de birouri la chirii de sub 11 euro/mp. Iar interesul acestora a crescut considerabil în prima parte a acestui an. Numai în primul trimestru al lui 2012, companiile de consultanţă au avut clienţi cât într-un semestru din anii anteriori. În plus, a crescut şi suprafaţa medie solicitată de către companiile mijlocii. Avansul este de 17%, de la 356 mp în primul trimestru din 2011, la 451 mp în primele trei luni din acest an. Volumul total de spaţii de birouri solicitat de clienţii firmei Esop în prima parte a anului se ridică la 129.620 mp, cu circa 40% peste media trimestrelor din 2011.

„Una dintre cele mai importante tendinţe observate la sfârşitul lui T1 2012 este scăderea semnificativă a stocului de spaţii din vile, cu 32%. La finalul lui T1 2012 mai este disponibilă o suprafaţă de 100.812 mp,  faţă de 149.505 mp la finalul lui T1 2011, ceea ce arată că în ultimul an firmele medii au preferat să închirieze spaţii de birouri în vile”, continuă Alexandru Petrescu.

Portofoliul Esop Consulting cuprinde în total peste 2.200 imobile de birouri, dintre care circa 1.500 vile şi 700 clădiri de birouri.

CITEŞTE ŞI Preţurile de criză nu sunt definitive. Cât va mai rezista piaţa imobiliară în acest punct?

 

4 April 2012