In intervalul 2008-2009, proprietarii de terenuri si-au vazut redusa cu 70% valoarea proprietatii. Loturile din zonele foarte bune nu se vor deprecia in 2010 cu mai mult de 10%-15%. Anul acesta ar putea aduce o crestere a volumului de investitii in imobiliare cu 200%-250%.

Proprietarii, dar mai ales speculatorii de terenuri pot fi considerati fara tagada drept marii perdanti ai crizei imobiliare care, in domeniul respectiv, a inceput cel mai devreme si se va incheia cel mai tar­ziu.

In Bucuresti, zona din tara cea mai spe­culata pe segmentul loturilor cons­trui­bi­le, estimarile analistilor Cush­man&Wakefield Romania pentru 2010 arata ca preturile terenurilor situate in zo­ne cen­trale sau ul­tra­cen­tra­le vor con­­tinua sa se re­duca cu 10%-15%, in timp ce te­re­nurile situate in ce­lelalte zone ale ora­sului vor mai scadea cu pana la 50%. Asta du­pa ce in ultimii doi ani acest tip de pro­prie­tati a mai pierdut intre 30% si 70% din va­loa­re.

Spre exem­plu, preturile mini­me ale te­re­nu­rilor de pe Soseaua Pi­pe­ra-Tunari au scazut pe parcursul anu­lui 2008 de la 900 de euro/mp la 400 de euro/mp. In toa­ta aceasta perioada ritmul tran­zac­tiilor cu terenuri a ajuns la cel mai jos nivel in­re­gis­trat in ultimii cinci ani. In prezent, pre­turile de afisaj in aceeasi zona se opresc in jurul a 250-300 euro/mp. Diferenta dintre pretul ce­rut la inceputul crizei imobiliare si astazi este de peste 70%. Totusi, evolutia pre­tului de pe segmentul terenurilor nu a fost egala, ritmul tranzactiilor si stabilirea pretului variind mult in functie de carac­te­ris­ticile urbanistice ale terenului, de po­zi­tionarea, dimensiunea acestuia etc.




Sursa

22 April 2010