Piaţa terenurilor rămâne şi anul viitor la mâna investitorilor străini, care încă de la mijlocul lui 2008 au început să ocolească România. De la un volum de 680 mil. euro cumulat din tranzacţiile cu terenuri din Bucureşti în 2007, anul acesta nu s-a realizat nici o tranzacţie notabilă cu pământ, nici în Bucureşti şi nici în ţară.

foto:capital.roDramatismul situaţiei, pentru proprietarii de terenuri, este văzut printr-o prismă pozitivă de agenţii imobiliari care speră ca reducerile de preţ din această perioadă să mai „înroşească în obraji" România şi să o facă mai atractivă pentru străini.

Sunt optimist, dar nu cred în miracole, pentru că nu arătăm bine din afară. Nu ne vedem prea bine din cauza cifrelor de ţară şi a situaţiei politice. Dacă investitorii străini nu vin, nu se fac nici tranzacţii mari aşa cum s-au făcut în trecut, iar cele speculative nici atât, pentru că acestea vizau exact investitorii străini care plăteau un preţ mai ridicat", a declarat pentru capital.ro Antonio Zărnescu, general manager al Adviser Management Solutions.

Un alt motiv al blocajului ţine de legătura strânsă dintre terenuri şi partea de dezvoltare. Atâta timp cât iniţiatorii de proiecte imobiliare se feresc să mai îngroape bani în pământ şi beton, nu se vede o ieşire din această situaţie.

Pe lângă asta, piaţa oferă şi marje de profit tot mai mici şi mai există şi insecuritatea la vânzarea produsului final. Activitatea de dezvoltare nu va mai fi la fel de productivă. Cu 10-15% profit nu se justifică riscurile implicate în acest proces. În cel mai bun caz vor fi continuate proiectele în care s-au investit bani de la bănci, dar şi în aceste cazuri, dezvoltatorii au probleme în a deschide noi linii de finanţare", a menţionat Daniel Miţarcu, managing director al companiei Reavia.

Sursa

28 December 2009