Proprietarii de paduri resping viitorul Cod Silvic
Adevarul - 24.11.2005
 

Proiectul de lege privind Codul Silvic trebuie modificat, deoarece afecteaza dreptul de proprietate asupra terenurilor forestiere, afirma proprietarii si administratorii de paduri private. "Proiectul actual este un esec si pericliteaza dreptul de proprietate asupra padurilor", a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (APPR), Bogdan Ioan Tudor.

Printre prevederile proiectului, aflat in dezbatere publica, cu care proprietarii de paduri nu sunt de acord se numara amenajarea fostelor unitati existente inainte de anul 1991, care administrau mari suprafete silvice. De asemenea, atat administratorii de paduri, cat si proprietarii sunt de acord ca in ceea ce priveste amenajarea suprafetelor sub 100 hectare nu trebuie "impusa pe comuna" si nu trebuie stabilita o suprafata minima pentru ocoalele private.

"Suprafetele sub 100 de hectare reprezinta sub 3% din fondul national", a declarat Dorel Fechete, presedintele Asociatiei Administratorilor de Paduri. In acelasi timp, reprezentantii celor doua asociatii au precizat ca proiectul nu include informatii referitoare la fondul de conservare si functiile de protectie a padurilor. De altfel, acestia sustin ca au formulat mai multe modificari la proiectul de lege, de care Ministerul Agriculturii nu a tinut cont. Circa doua milioane de hectare de padure se afla in proprietate privata, alte doua milioane de hectare urmand sa fie retrocedate. Fondul forestier al Romaniei se ridica la circa 6,3 milioane hectare.

Mediafax

24 noiembrie 2005