Proprietarii de paduri refuza paza specializata

Evenimentul Zilei - 03.05.2006
 

Doar 5 procente din cei care detin fonduri forestiere si-au angajat paznici pana in prezent.

Proprietarii de paduri din judetul Bacau refuza paza autorizata a padurilor, asa cum sunt obligati de legislatie pentru a preveni defrisarile masive. Ei aveau ca termen pentru incheierea unui contract de paza cu institutii abilitate data de 20 aprilie. 

Numar mic de cereri

Numarul celor care s-au conformat insa este foarte mic. Mai exact, pentru doar 6.000 din cele peste 65.000 de hectare de padure privata din judetul Bacau au fost incheiate contracte sau au fost depuse cereri."Daca ar fi sa incheie contract de paza, padurarii ar trebui sa pazeasca padurea chiar de proprietari, care taie mai mult decat au dreptul, chiar daca o fac de pe propriile suprafete", a declarat inginerul Olivier Burghelea, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Bacau.

De altfel, cei mai multi dintre cei care au incheiat contracte au paduri in zonele colinare si foarte putini sunt de la munte, acolo unde au loc si defrisarile cele mai mari.

Normele de aplicare a Ordonantei 139/2005 prevad, pentru cei care nu fac cereri de paza a padurii, amenzi intre 10 si 50 de milioane de lei vechi. Si padurarii de la ocoalele silvice care nu-i determina pe oameni sa faca cererile de paza risca sa plateasca amenzi cu valori intre 25 si 50 de milioane de lei.

Tarifele practicate de Directia Silvica Bacau pentru paza si administrare sunt diferite, in functie de gradul de risc al zonei. Acolo unde oamenii sunt mai linistiti si nu taie de capul lor din paduri, pretul este de 325.000 de lei pe hectar anual. In zonele Valea Muntelui, Moinesti, Targu-Ocna sau Fantanele, unde s-a defrisat masiv, pretul pentru paza unui hectar de padure ajunge si la 500.000 de lei pe an.

Articol integral in Evenimentul Zilei

 

Ovidiu Pauliuc, Sergiu Rusu
Evenimentul Zilei

3 May 2006