Curtea de Apel Bucureşti a suspendat Ordinul CSA nr 15/2012, potrivit căruia cei care vor să încheie poliţe facultative trebuie să încheie şi una obligatorie. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor poate declara însă recurs faţă de decizia Curţii de a admite, în parte, cererea Astra.

26430-157632maxim.jpgMagistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis în parte cererea Astra, hotărând suspendarea executării unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care stabilea, printre altele, că proprietarii de locuinţe care vor să încheie poliţe facultative trebuie să încheie şi o poliţă obligatorie.

"Admite în parte cererea. Suspendă executarea Ordinului CSA 15/2012 şi a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, numai în ceea ce priveşte efectele articolului 7 din Norme. Ia act că s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare", se arată pe site-ul CAB.

Articolul menţionat prevede că "proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe facultative privind riscurile prevăzute de Legea 260/2008 (privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor - n. red.) au obligaţia de a încheia poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării celor facultative sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii 260/2008".

Începând cu data de 1 septembrie a.c., societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor, numai pentru sumele asigurate care excedează sumelor asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008, republicată. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008, republicată, societăţile de asigurare vor putea încheia doar PAD", se arată în alineatele 2 şi 3 ale aceluiaşi articol.

PAD a redus portofoliul PAID...

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) au fost emise de PAID în iulie 2010. În urma modificării Legii 260/2008, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

Mai mult, unii asigurători, cum ar fi Carpatica Asig sau Astra, şi-au denumit poliţele facultative pentru locuinţe PAD, PAD Complet sau PAD Avantaj. În plus, Astra, care este acţionar PAID, a înregistrat marca PAD la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

...la jumătate

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009, portofoliul societăţii scăzând continuu şi constant de la începutul anului în curs, astfel încât la sfârşitul lunii august atingea doar 202.774 de poliţe, de la 574.229 contracte la 31 decembrie 2011.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.
În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

 

Sursa

20 septembrie 2012