Plenul Senatului a respins proiectul iniţiat de Guvern prin care proprietarii clădirilor a căror faţade prezintă "pericol public" prin gradul de degradare sunt obligaţi să le reabiliteze din proprie iniţiativă şi cu fonduri proprii.

tvt89.bridgeman.roGuvernul a iniţiat un proiect care propune ca proprietarii clădirilor degradate să le renoveze cu bani din buzunar. Proiectul a fost prezentat miercuri în plenul Senatului, dar a fost respins.

Legile ordinare trebuie adoptate cu votul „majorităţii senatorilor prezenţi în sală", condiţie neîndeplinită la acest proiect, cu toate că au fost 31 de voturi favorabile şi 28 de voturi împotrivă.

Legea prevede reabilitarea faţadelor şi a teraselor care „prezintă pericol public", prin gradul lor avansat de degradare. Proprietarii acestor clădiri ar trebui să suporte singuri costurile de renovare, „din proprie iniţiativă". Autorităţile locale sunt cele care stabilesc ce imobile necesită reparaţii, în urma unor evaluări, după care vor trimite notificări proprietarilor, pentru a-i informa despre obligaţiile revenite. Posesorii de clădiri care primesc aceste înştiinţări trebuie să decidă ce măsuri vor lua, să finanţeze procesul de reabilitare şi să angajeze ce executanţi doresc.

Cu toate acestea, nu toate clădirile aflate într-un stadiu avansat de degradare fac obiectul acestei legi. Cele care nu se înscriu în categoria de mai sus sunt imobilele expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, cele reabilitate termic şi cele clasate sau aflate în proces de clasare ca monumente istorice.

De asemenea, sunt prevăzute în proiect şi măsuri „de protecţie socială" - dacă proprietarii demonstrează că au un venit mediu lunar mai mic decât salariul mediu net pe economie, atunci Consiliul local poate prelua parţial sau integral cheltuielile lucrărilor de intervenţie.

Actul normativ a fost intens promovat de ministrul Dezvoltării şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.


18 May 2011