Deţinătorii clădirilor de patrimoniu sau aflate în zone protejate ar trebui să-şi piardă dreptul de proprietate asupra imobilelor în cazul deteriorării acestora, potrivit consilierului pe probleme de patrimoniu din Ministerul Culturii, Petre Guran.

Proprietarii clădirilor de patrimoniu le-ar putea pierde, dacă le deterioreazăPropunerea a fost făcută în cadrul dezbaterii-atelier cu tema „Bucureştiul şi împrejurimile sale - cum le promovăm?", unde au fost prezenţi, marţi, pe lângă consilieri din Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, precum şi din partea agenţiilor de turism şi a societăţii civile.

Prevederea care îi vizează pe proprietarii clădirilor de patrimoniu este inclusă în legislaţia franceză şi îşi dovedeşte eficienţa, au subliniat cei prezenţi la dezbatere.

"Clădirile de patrimoniu sunt un bun al întregii naţiuni. O casă veche are dreptul de proprietate destul de limitat de faptul că prezintă interes pentru întreaga comunitate", a mai adăugat Guran.

Alte propuneri făcute în cadrul dezbaterii vizează necesitatea ca, în momentul în care se cere demolarea unei clădiri de patrimoniu sau dintr-o zonă protejată, solicitantul să prezinte proiectul construcţiei care va fi ridicată pe locul respectiv.

În plus, proprietarii care au demolat imobile fără autorizaţie ar trebui să poată fi constrânşi să le reconstruiască.

Sursa

24 June 2009