C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Proprietarii cer prelungirea termenului de depunere a actelor de retrocedare
GARDIANUL - 15. 05. 2003

Guvernul va discuta, sambata, noi masuri privind restituirea imobilelor confiscate de comunisti
Termenul pana la care proprietarii isi pot depune dosarele cu acte doveditoare pentru retrocedarea caselor nationalizate a expirat ieri, dar Senatul ar putea recomanda prelungirea pana in septembrie, deoarece peste 30.000 de dosare din cele 200.000 depuse sunt incomplete. Iar aceasta este doar o parte a problemei, deoarece, cu sau fara prelungirea acestui termen, restituirile trebuie sa aiba loc efectiv, fapt ce va duce la o nota de plata extrem de piperata pentru Guvern: 7,5 miliarde de dolari, din care 3,5 miliarde pentru proprietarii de imobile care nu-si vor mai primi casele in natura si 4 miliarde pentru fostii proprietari de fabrici si intreprinderi. In prezent, in urma unor evaluari si reevaluari, cam la atat se ridica valoarea cererilor de restituire in natura, in echivalent sau in bani a caselor si fabricilor confiscate de regimul comunist.
La capitolul despagubiri in natura figureaza numeroase active deosebit de valoroase, printre care cele ale "Zarea" SA (peste 400 miliarde lei), Simpas Alexandria (aproape 1.000 miliarde lei), Flaros Bucuresti (peste 100 milioane USD), Hotel Union Bucuresti (10 milioane USD) si Fabrica de Bere Ursus (peste 54 milioane USD).

Termen prelungit
Potrivit informatiilor oficiale, doar 60% din dosarele depuse sunt complete, adica peste 100.000, din care au fost rezolvate prin repunerea in drepturi a proprietarilor doar 3%.
Reamintim ca doar in Bucuresti sunt solicitate spre retrocedare 40.000 de imobile. Desi este evident ca proprietarii vor sa intre cat mai curand in posesia caselor luate cu japca de comunisti, este posibil ca Senatul sa voteze pentru prelungirea termenului de depunere a actelor doveditoare, membrii Comisiei juridice a Senatului motivand aceasta prin faptul ca peste 30.000 de dosare depuse sunt incomplete.
Guvernul analizeaza posibilitatea prelungirii cu inca 30 de zile a termenului de completare a dosarelor pentru retrocedarea imobilelor nationalizate. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Urmarirea Aplicarii Unitare a Legii 10/2001, Adrian Marasoiu, a precizat ca Guvernul va hotari termenul-limita pentru depunerea actelor doveditoare de catre proprietari in urmatoarea sa sedinta.

Calcule "dupa ureche"
Reamintim ca normele au fost aprobate de catre Guvern in urma cu o luna, numai ca, intre timp, lucrurile s-au complicat. Potrivit precizarilor lui Marasoiu, citat de postul national de radio, au aparut probleme de ordin tehnic.
Astfel, BNR ar fi trebuit sa elaboreze un coeficient de actualizare cu privire la cursul leu-dolar pe perioada 1945-2002, dar, deocamdata, acesta nu a fost comunicat. Ca atare, exemplul de calcul a valorii de retrocedat, prezent in normele de aplicare a Legii privind retrocedarile, a fost facut in mod aleator, in lipsa unui coeficient de actualizare exact.
Marasoiu a precizat ca normele se afla la "Monitorul Oficial" si urmeaza sa fie publicate pana la sfarsitul saptamanii.
Cat priveste decizia Senatului in legatura cu prelungirea termenului, aceasta va fi luata pana la sfarsitul saptamanii viitoare, dupa care va fi absolut necesara o mediere intre cele doua Camere ale Parlamentului, deoarece deputatii au votat ordonanta in forma adoptata de Guvern, deci cu data de 14 mai ca data-limita de primire a documentelor.
Marasoiu a precizat ca actele vor fi primite si dupa aceasta data si fie vor fi luate in considerare ca probe, fie nu, in functie de data-limita pe care o va decide Parlamentul.
Revenind la partea cea mai spinoasa a problemei, respectiv la retrocedarile propriu-zise, reamintim ca, pana in prezent, au fost rezolvate doar 3% din solicitari.

CEDO, ultima frontiera
Nu mai este un secret pentru nimeni ca, pana in prezent, cea mai costisitoare decizie politica pentru Romania a fost nerestituirea dupa 1990 a proprietatilor private, confiscate de stat in perioada 1945-1989. Deocamdata, nota de plata "redactata" de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) obliga Guvernul la plata a

4 milioane de euro despagubiri.
Reamintim ca, printre alte obligatii in domeniu ale Guvernului, figureaza restituirea, in maximum trei luni, a unui imobil aflat in administrarea Muzeului National de Arta, in caz contrar Executivul trebuind sa plateasca (probabil de la bugetul de stat, adica din banii tuturor contribuabililor) daune de peste 900.000 de euro.
Reamintim ca primul caz in care Guvernul a pierdut la CEDO este cel al lui Dan Brumarescu, din 2001, Curtea Europeana stabilind ca Romania a incalcat dreptul de proprietate asupra bunurilor si trebuie sa acorde despagubiri in valoare de 198.200 dolari.
Apoi a urmat un sir de asemenea decizii: Stefan Anghelescu - 75.322 euro, Surpaceanu - 80.000 euro, Maria Vasiliu - 205.000 euro, Hodos - 214.500 euro, in ultimele doua cazuri Executivul dorind rejudecarea proceselor.

Arpad Dobre



 

 

 

15 May 2003