Cei care deţin case şi apartamente şi le închiriază sunt obligaţi să achite contribuţiile la bugetul de asigurări de sănătate. Obligaţia este valabilă doar în cazul celor care au ca unică sursă de venit banii proveniţi din închirieri.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în momentul în care proprietarii încheie un contract de închiriere trebuie să anunţe şi Casa nu doar Fiscul. Termenul limită este de 15 zile.

Cei care au salariu şi/sau sunt persoane fizice autorizate şi obţin venituri din chirii nu sunt obligaţi să plătească asigurarea de sănătate. Se plăteşte contribuţia la sănătate pentru venituri din chirii numai în cazul în care proprietarul nu are alte venituri impozabile, respectiv: salarii, venituri obţinute din activităţi independente, din agricultură, silvicultură susţin reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSMB).

Aşadar, cei care închiriază imobiliare, dar au şi alte surse de venit nu trebuie să plătească aceste contribuţii, întrucât acestea sunt plătite deja în baza contractului de angajare sau pe firmă.

Pensionarii sunt scutiţi de la plata acestor taxe, însă numai pentru veniturile obţinute după 1 iunie 2008. Până la data 30 iunie 2008, pensionarii aveau obligaţia să plătească contribuţia la sănătate pentru veniturile din chirii dacă nu obţineau şi alte venituri impozabile. De la 1 iulie 2008, legea s-a schimbat, iar aceştia au fost scoşi de la plată, indiferent dacă au sau nu alte venituri impozabile.

 

16 August 2010