Veste bună pentru proprietarii care şi-au cumpărat o locuinţă prin program garantat de stat: locuinţele cumpărate prin Prima Casă pot fi vândute înainte de expirarea perioadei de cinci ani, dacă împrumutul a fost rambursat integral, conform modificărilor aprobate de guvern.

29129-dscn5790.jpgUna dintre condițiile impuse de programul Prima Casă beneficiarilor este aceea de nu vinde locuința în primii cinci ani de la data achiziției. Ca urmare, interdicția de vânzare va fi înscrisă în cartea funciară a imobilului, putând fi ridicată doar cu acordul Ministerului Finanțelor Publice.

La sfârșitul lunii decembrie 2012, guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență, o serie de modificări în cadrul programului. Una dintre ele se referă chiar la ridicarea interdicției de vânzare, care devine posibilă și înainte de expirarea perioadei de cinci ani, dacă beneficiarul achită în avans suma împrumutată de la bancă. Și înainte exista posibilitatea de a ridica interdicția în astfel de situații, însă procedura era  extrem de greoaie, deoarece nu era prevăzută clar de lege.

Astfel, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.94/18.12.2012 reglementează „problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de 5 ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate, în sensul exprimării fără echivoc a intenţiei de reglementare, în sensul că, odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia”.

Ridicarea interdicției se poate realiza doar dacă împrumutul este rambursat din economiile clientului. Utilizarea unui credit de refinanțare pentru a plăti anticipat creditul Prima Casă nu este posibilă.

„Prin urmare, foarte puțini clienți își vor permite să scape de interdicție mai devreme de cinci ani, astfel că acest aspect trebuie avut în vedere la solicitarea unui credit Prima Casă. Dacă nu ești sigur că vei locui în aceeași locuință în următorii cinci ani, probabil că este mai bine să optezi pentru un credit imobiliar standard sau locuiești pentru o perioadă cu chirie", notează specialiștii site-ului expertulbanilor.ro

CITEȘTE ȘI: Cinci greşeli fatale pe care le fac proprietarii care vor să-şi vândă locuinţa

21 January 2013