Proprietarii, ametiti cu 4 miliarde euro
Averea - 25.11.2005
 

Guvernul a decis ieri sa listeze Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti in prima jumatate a anului 2006, ca organism de plasament colectiv, dupa selectarea consultantului si administratorului prin licitatii internationale. „Nu stiu cat de repede va putea ajunge Fondul Proprietatea la Bursa. Ar trebui sa se listeze mai intai companiile unde Fondul are participatii, astfel ar spori valoarea acestuia“, ne-a declarat Ionut Popescu, fostul ministru al Finantelor.

Fondul va fi capitalizat cu 14,240 miliarde lei noi (aproximativ 3,9 miliarde euro, 4,6 miliarde dolari), sub forma unor participatii la peste o suta de firme cu capital de stat. Initial, statul va fi singurul proprietar al actiunilor, urmand ca participatiile sa fie distribuite pe masura ce persoanele indreptatite vor obtine titluri de despagubire astfel incat, in final, structura de actionariat a Fondului sa fie in totalitate privata. Fondul Proprietatea, constituit pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror imobile au fost nationalizate, acopera mai putin de jumatate din solicitarile celor jefuiti, potrivit estimarilor reprezentantilor acestora.

Asociatiile fostilor proprietari contesta solutia Guvernului si cer politicienilor sa isi respecte promisiunea din campania electorala prin despagubiri reale si juste in natura. „Fostii proprietari nu vor sa accepte titluri la Fondul Proprietatea si de aceea vom contesta in instanta solutia aleasa de stat pentru despagubire, cu care nu suntem de acord, este dreptul nostru si vom merge, daca va fi nevoie, pana la Strasbourg pentru a obtine restituirea in natura a proprietatilor confiscate abuziv, promisa de actualii guvernanti in campania electorala“, ne-a declarat Maria Theodoru (foto), presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS), asociatie din care fac parte 4.000 de membri. Potrivit acesteia, sunt 210.000 notificari de restituire inregistrate, din care 128.000 sunt cereri de restituire in natura. In realitate sunt circa 150.000 de proprietari de despagubit in natura, valoarea proprietatilor revendicate fiind cuprinsa, potrivit estimarilor Asociatiei, intre 5 si 9 miliarde euro.

„Desi pana acum nu s-au restituit in natura nici 10% din proprietatile revendicate de fostii proprietari, acum vor sa vanda pe nimica toata, nu vom accepta formula propusa nici daca valoarea unui titlu la Fondul Proprietatea ar creste, prin cotarea la Bursa“, ne-a spus dna Maria Theodoru. A mai existat o forma de despagubire prin actiuni la societati cotate, dar fostii proprietari - oameni cu varste inaintate, de 80-90 de ani - au fost nevoiti sa vanda ulterior actiunile la 10-20% din valoarea lor pentru ca nu au notiuni despre piata bursiera si nimeni nu a vrut sa le rascumpere actiunile la o valoare reala, data de cotatia din piata.

„Oamenii au nevoie de bani si nu mai pot astepta inca 10-15 ani pana creste valoarea titlurilor de la Fondul Proprietatea ca sa poata fi despagubiti corect, de aceea cerem restituirea masiva, in natura, a proprietatilor noastre, lucru care nu se intampla cum au promis din cauza ca nu vor sa il faca, proprietatile noastre sunt cumparate de cei care propun aceasta solutie si de clientela politica“, ne-a mai spus presedinta APDAS, care a adresat cateva intrebari pentru guvernanti:

„Daca Fondul Proprietatea este atat de sigur, de ce nu este garantat de stat, de ce nu vinde statul, de ce ne pun sa jucam, practic, ca la Loto pe noi, oameni care mai avem de trait cativa ani din viata?“ Mihai Vanatoru, presedintele Comitetului pentru Proprietate Privata (CPP), inregistrat in statul New Jersey din SUA, organizatie ce numara 1.000 de fosti proprietari din SUA, Canada si Europa (plus noii membri ce depun inca cereri), ne-a declarat ca „80% dintre membri nu au primit proprietatile in natura si s-ar califica pentru a primi unitati la Fondul Proprietatea, dar nu vrem sa fim despagubiti cu acest Fond, este o pacaleala si nu se poate sa ni se plateasca o valoare cu... nimic numai ca sa amageasca Uniunea Europeana, vom contesta si noi decizia in instanta, pana la Strasbourg, si asa mai avem doua cazuri cu sanse mari de reusita, continuam“. Membrii CPP - deposedati prin Decretele ceausiste 223/1974 si 92 - au solicitat despagubiri cu valoare mai mica, in medie, de 50.000 dolari/ persoana, ceea ce in total inseamna milioane de euro. „16 ani de intarziere nu le-au ajuns, continua sa traga de timp, acum ne anunta ca lucreaza la o noua Lista a evaluatorilor de care nu intelegem de ce mai este nevoie cand valoarea o poti calcula cu usurinta, din piata, este o pacaleala continua, o forma inacceptabila de despagubire propusa cand te gandesti ca proprietatile noastre stau inca in picioare“, ne spune dl Mihai Vanatoru. Ironia sortii, CPC cere autoritatilor „sa ii despagubeasca mai bine pe cei ce stau abuziv in case abuziv, valoarea de despagubire scazand astfel de la 10-11 miliarde euro la mai putin de 1 miliard de euro.

„Vrem casele si si chiria aferenta ultimilor 16 ani, nu bani din titlurile Fondului Propeitatea“, ne-a spus presedintele CPC, nemultumit si de valorile extrem de reduse calculate de fostele ICRAL-uri fara o baza reala si o evaluare corecta. „Daca dl prim-ministru, care a cumparat o casa nationalizata, si dl presedinte, care de asemenea a cumparat o casa nationalizata, cred ca Fondul Proprietatea este foarte bun, sa cumpere dansii aceste titluri, dar ma intreb - domnul presedinte Traian Basescu chiar avea nevoie de o casa nationalizata pentru dansul, cumparata pe nimic, cand sta de atatia ani in locuinte repartizate de noi, de la Primarie pana la Presedintie, sau trebui sa preia acea casa doar ca sa poata ceda fiicei sale locuinta ce o detine in proprietate?“ In acelasi timp, brokerii si analistii bursieri au primit cu rezerve vestea constituirii Fondului Proprietatea urmata de cotarea sa la Bursa de Valori Bucuresti. Guvernul a decis ieri ca Fondul ar urma sa se constituie ca organism de plasament colectiv, pentru plata prin echivalent a despagubirilor aferente imobilelor preluate abuziv de statul roman.

Cabinetul Tariceanu a promis ca Fondul ar functiona pentru o perioada de zece ani, cu posibilitate de prelungire, fiind administrat de o societate de profil „cu reputatie internationala“, ce va fi desemnata prin licitatie publica internationala. „Licitatia va fi organizata de un consultant selectat tot in baza unei licitatii publice internationale, initiata de Ministerul Finantelor, prin Consiliul de Supraveghere a Fondului“, se arata in hotararea adoptata ieri de Guvern. Actul normativ prevede ca la constituire, capitalul social initial al Fondului va fi impartit in actiuni transmise cu titlu gratuit catre posesorii titlurilor de despagubire sau detinatorii ulteriori ai acestora. Actiunile vor fi nominative, de valori egale, negociabile.

Valoarea nominala a actiunilor Fondului ar urma sa fie stabilita ulterior, de administrator. Brokerii considera insa ca „Fondul Proprietatea seamana, ca structura, cu o Societate de Investitii Financiare, dar despre care, practic, nu stim prea multe lucruri. Sunt mai multe necunoscute: cum va arata, concret, acest fond, nu a fost prezentat, ca structura, transparent, trebuie sa se ofere pietei mai multe date pentru a putea sa stim ce reprezinta el, ca potential, la Bursa“. Brokerii, desi asteapta cotarea Fondului Proprietatea, sunt sceptici fata de momentul in care va ajunge efectiv in Bursa la tranzactionare, date fiind experientele anterioare si lipsa de informatii si garantii. Actul aprobat ieri mai prevede ca membrii Consiliului ar urma sa fie numiti prin ordin al ministrului Finantelor si nu ar putea detine - ca si membrii conducerii executive - actiuni ale unor societati de administrare de investitii.

Consultantul si administratorul Fondului vor stabili inclusiv daca actiunile vor fi cotate doar la BVB sau si pe pietele internationale de capital. Operatiunile de transfer al actiunilor statului de la Fond catre titularii titlurilor de despagubire sau detinatorilor ulteriori vor fi scutite de plata oricaror taxe, tarife ori comisioane, atat pentru Registrul Comertului, cat si pentru registrul de evidenta a actionarilor. Dreptul la dividende va fi detinut de catre actionarii inscrisi in Registrul Actionarilor in conformitate cu prevederile Legii 297/2004, privind piata de capital. Numarul participatiilor la Fond va fi suplimentat in cazul in care suma necesara despagubirilor va depasi valoarea actiunilor. Potrivit estimarilor Guvernului, numarul persoanelor care au cerut despagubiri in schimbul imobilelor nationalizate este de circa 120.000 solicitanti, fara ca dosarele sa fi fost solutionate integral.

C.C. - Averea

25 November 2005