Proprietarii de locuinte vor putea beneficia de credite cu garantie guvernamentala si dobanda subventionata pentru finantarea lucrarilor de refacere a fatadelor, potrivit unui nou proiect de lege privind cresterea calitatii cladirilor, initiat de MDRT, relateaza Mediafax.

16499-centru.jpgPrevederile privind posibilitatea accesarii de credite subventionate si garantate de stat, incluse in proiectul de lege privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor, nu se regasesc in vechiul proiect pe aceasta tema, anuntat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) in luna noiembrie a anului trecut.

Prin acest proiect de lege proprietarii - persoane fizice, companii sau institutii - de cladiri care pun in pericol siguranta populatiei sau afecteaza calitatea spatiilor publice urbane vor trebui sa ia masuri pentru corectarea deficientelor.

Pentru a putea beneficia de credite, proprietarii nu trebuie sa inregistreze mai mult de doua facturi consecutive neachitate la utilitati.

Conditiile de eligibilitate a finantatorului si a constructorului se vor stabili prin normele de aplicare a legii.

"Executarea lucrarilor de interventie la anvelopa cladirilor de locuit detinute de beneficiarii de credite se finanteaza astfel: din sursele proprii ale acestora, reprezentand minimum 10% din valoarea de executie a lucrarilor de interventie; din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiarii de credite si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in numele si in contul statului, reprezentand maximum 90% din valoarea de executie", noteaza autorii proiectului.

Perioada de rambursare a creditelor este de maximum 5 ani, iar dobanda aferenta va fi suportata de la bugetul de stat, prin bugetul MDRT, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Orice alte costuri aferente creditului, precum si penalitatile percepute de finantator ca urmare a neplatii ratelor la termenele scadente vor fi suportate de catre beneficiarii imprumutului.

Beneficiarul de credite va garanta prin angajament asumat de catre proprietarii locuintelor unifamiliale sau ai celor din blocurile de locuinte, in calitate de fidejusori, pentru recuperarea sumelor neplatite de beneficiarul de credite, rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului.

Membrii asociatiei care achita din surse proprii cota parte ce le revine din lucrarile de interventie nu vor incheia conventii de fidejusiune si nu vor avea calitatea de fidejusori.

Sumele rezultate din executarea garantiilor acordate de FNGCIMM vor fi platite finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice.

Proiectul de lege pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor stabileste lucrarile de interventie, etapele, termenele si modul de finantare a lucrarilor, obligatiile si raspunderile autoritatilor administratiei publice locale si ale detinatorilor cladirilor, precum si sanctiunile aplicabile pentru neindeplinirea/ indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin.

Lucrarile vizeaza, printre altele, refacerea zidariilor, peretilor exteriori, acoperisului, tamplariei exterioare, eliminarea igrasiei sau demontarea si remontarea instalatiilor si echipamentelor montate pe fatade.

Termenul general pentru executarea lucrarilor este de 12 luni de la data primirii notificarii si poate fi majorat cu cel mult sase luni.

"Daca lucrarile de interventie necesare nu au fost executate, sau au fost incepute dar nefinalizate, in termenele notificate, precum si in situatia in care detinatorii notificati refuza executarea lucrarilor de interventie in conditiile si la termenele notificate, primarul poate solicita consiliului local aprobarea executarii de catre autoritatea administratiei publice locale a lucrarilor de interventie, in numele si pe cheltuiala detinatorilor notificati, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul local, cu conditia constituirii dreptului de creanta si a recuperarii cheltuielilor de la detinatorii notificati, in conditiile legii, pana la data receptiei finale a lucrarilor de interventie executate", se arata in proiect.

Finantarea proiectarii si executarii lucrarilor se asigura, pe cheltuiala proprie, de catre detinatorii cladirilor, dar si de la bugetul local, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor care revin detinatorilor notificati cu privire la realizarea lucrarilor se constata de catre organul cu atributii de control al autoritatii administratiei publice locale, la expirarea termenului comunicat detinatorului.

In cazul in care primariile nu inventariaza cladirile care necesita reabilitari, nu stabilesc zonele de actiune prioritara si nu elaboreaza regulamentele de interventie, pot primi sanctiuni cuprinse intre 8.000 lei si 15.000 lei.

Pe de alta parte, proprietarii care nu contracteaza lucrarile de proiectare si executie sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 8.000 lei.

Totodata, proprietarii care nu organizeaza receptia la terminarea lucrarilor si pe cea finala, la sfarsitul perioadei de garantie de cinci ani, sau nu completeaza cartea tehnica a constructiei cu documentele aferente lucrarilor executate, sunt sanctionabili cu 2.000 - 5.000 lei.

"Lucrarile de interventie asupra anvelopei cladirilor, pe langa actiunea benefica de eliminare a pericolului public pe care il prezinta riscul de prabusire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, «asaneaza» urbanistic, estetic si functional zona, creaza puncte de interes local pentru comunitate si polarizeaza activitatile si serviciile de interes public", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.


Sursa

17 February 2011