Proprietățile la numărat! România începe serios programul de înregistrare a imobilelor în sistemul național de cadastru și carte funciară. Dacă lucrurile vor merge conform planului, atunci în perioada imediat următoare ne putem aștepta la o ofensivă națională de cuantificare a imobilelor, de la terenuri la vile sau apartamente, totul trebuie să intre în evidența statului.

39773-cadastru.jpgPână în anul 2019, 24 de județe vor fi atent verificate în vederea înregistrării tuturor imobilelor în sistemul național de cadastru și carte funciară. Această operațiune se va derula prin intermediul mai multor firme specializate, care au fost alese de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și care vor fi plătite cu un total de 70 de milioane de lei, fără TVA. Judeșele vizate sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Tulcea, Brăila, Buzău, Galați, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Alba, Cluj, Bihor, Oradea, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița și Ilfov. 

Aceasta este o primă tranșă de județe, dar verificările ar trebui să fie extinse la nivelul întregii țări. Inițial se stabilise, prin licitație, că lucrările de verificare vor începe simultan în toată țara. Acest lucru s-a schimbat însă prin anularea licitației, pentru o parte dintre județe. În cazul lor, luna aceasta ar trebui să înceapă procedurile de atribuire ale contractelor”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Stancu, expert contracte cu statul în compania de consultanță Imperius Imob.

Românii trebuie să se aștepte la interviuri luate în fața proprietății, de către reprezentanții statului

Primul pas va fi reprezentat de interviurile luate în teren, care se vor cumula cu datele preluate de la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, primării sau alte instituții. Într-un final, se întocmesc documentele tehnice ale cadastrului. Toate imobilele vor fi înregistrate gratuit, indiferent de proprietar și statutul lui sau de felul imobilului. Se  vor lua în calcul toate terenurile și clădirile din România. Întregul proiect, estimat la un total de 1,2 miliarde de euro, va fi finanțat din trei surse.

În primul rând se folosesc fondurile Agenției Naționale de Cadastru, care vor acoperi aproximativ 900 de milioane de euro din totalul estimat. Alte 300 de milioane de euro vor veni din fonduri externe nerambursabile, iar în ultimul rând se ia în calcul posibilitatea ca fiecare localitate să participe prin cofinanțare sau cu fonduri de la bugetele locale”, continuă expertul în contracte cu statul.

Această sumă acoperă toate cheltuielile necesare, incluzând personalul, bunurile și serviciile prestate. Așteptările experiților implică faptul că acest Program Național de Cadastru și Carte Funciară va genera cel puțin 5.600 de locuri de muncă în mod direct și multe altele, în mod indirect.

Este nevoie de sute de oamnei noi în cadrul ANCPI, și de mii de angajați în cadrul firmelor care trebuie să implementeze proiectul, apoi mai este nevoie de notari și de oameni în plus în instituțiile abilitate care vor avea contact direct cu oficialii proiectului”, explică Maria Țoneș, expert resurse umane Hunt&H. 

Din 40 de milioane de imobile, câte sunt în România, doar 7,4 milioane sunt înregistrate

Potrivit estimărilor oficiale, în România există 40 de milioane de imobile. Dintre acestea, doar 7,4 milioane sunt înregistrate la cadastru. Momentan, doar șapte unități administrativ-teritoriale din România au cadastrul general finalizat integral și cărți funciare deschise pentru toate proprietățile. Primele zone care vor fi implicate în proiect sunt cele care au o prioritate mai mare de dezvoltare de infrastructură, precum și cele în care se trăiește în condiții de sărăcie extremă. Odată implementat programul, ar trebui să se rezolve mai multe probleme de reglementare, cum ar fi identificarea imobilelor deținute fără acte, eliberarea certificatelor de moștenitori, finalizarea procesului de restituire a imobilelor, precum și crearea premiselor comasării terenurilor.

După cum s-a spus de la Ministerul Dezvoltării Regionale, programul va conduce la dezvoltarea pieței creditului ipotecar, creșterea siguranței circuitului civil al proprietăților, dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, reducerea costurilor tranzacțiilor și creșterea economică”, argumentează Marius Stancu.

Date fiind toate aceste așteptări, Ministerul Dezvoltării Regionale a făcut apel la întreaga clasă politică să continue și să ducă la bun sfârșit Programul Național de Cadastru, indiferent de guvernare.

CITEȘTE ȘI:

23 March 2016