PSD vrea un fond naţional de locuinţe deja utilate pentru închiriat.

Şi pentru asta parlamentarii social democraţi au depus în Parlament un proiect de lege, aceasta fiind una dintre cele 24 de idei din programul anticriză propus de PSD când se afla la guvernare, dar neacceptată de PDL.

Beneficiarii acestor locuinţe vor fi atât tinerii, cât şi persoanele în vârstă care au fost date afară din casele naţionalizate. În România în prezent există un deficit de 1,6 milioane de locuinţe, apreciază social democraţii.

"Un lucru pe care l-am sugerat este să nu venim exclusiv cu un program de locuinţe cu chirie, ci cu un program mai ambiţios pe care alte state europene l-au făcut. Să venim, de fapt, cu apartamente care să fie complet echipate.

Faceţi un calcul şi întrebaţi pe cineva din industria mobilei cum ar fi să avem comenzi, comenzi de stat într-adevăr, pentru 50.000 de şifoniere, ce ar însemna pentru Arctic Găeşti să fie 50.000 de frigidere", a declarat Mircea Geoană.

În ce priveşte "Prima Casă", liderul PSD apreciază că programul este un eşec pentru că a permis tranzacţionarea apartamentelor vechi, principalii beneficiari din economie fiind astfel băncile şi notarii, dar nu şi sectorul construcţiilor.

Domeniul construcţiilor este cel care poate produce cea mai rapidă revenire a economiei româneşti, în condiţiile în care acesta a înregistrat în lunile iulie şi august cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, susţine Geonă.

Şi tot el spune că programul Prima Casă poate fi completat cu un program de vânzare graduală a apartamentelor către familiile tinere, la o dobândă subvenţionată


3 November 2009