Proiectul "Trasee culturale in Bucuresti"
Hot News - 28.02.2006
 

Proiectul "Trasee culturale in Bucuresti" mobilizeaza societatea civila si comunitatea de afaceri pentru valorificarea urbanistica si comunitara a arterelor din centrul capitalei

Arhitectii in colaborare cu Primaria Capitalei au lansat sambata, 25 februarie 2006, la Ateneul Roman, in cadrul "Balului Arhitectilor 2006" proiectul de revitalizare culturala si urbana "Trasee culturale in Bucuresti".

Initiativa comunitatii arhitectilor vizeaza intarirea si reactivarea acelor zone din capitala cu o puternica traditie si zestre culturala si arhitecturala.

Comunitatea arhitectilor si-a propus sa dezvolte proiectul impreuna cu institutiile si proprietarii cladirilor din zonele vizate, cu autoritatile locale, precum si cu sprijinul companiilor private si al organizatiilor non-guvernamentale.

"Trasee culturale in Bucuresti" va cuprinde intr-o prima faza reabilitarea a doua parcursuri urbane – Calea Victoriei si Strada Pictor Arthur Verona.

Strada Pictor Arthur Verona pastreaza memoria urbana a Bucurestiului din perioada 1700-1900, vizibila in traseele strazilor, in parcelarul bine conservat si in gradini.

Proiectul propune amenajarea unei zone culturale active pe parcursul strazii Pictor Verona si a vecinatatilor ei, intre Teatrul Nottara si Teatrul Bulandra, de la Scoala Centrala si Gradina Icoanei pana la fostul Jockey Club si Ateneul Roman.

Proiectul presupune interventii in amenajarea spatiului deschis, prin rationalizarea circulatiei auto si a parcajelor, incurajarea traseului pietonal, valorificarea perspectivelor vizuale, unificarea spatiilor verzi de la Gradina Icoanei si parcul Filipescu printr-o alee pietonala etc.

Studiul urbanistic al Caii Victoriei, realizat in cadrul proiectului "Trasee culturale in Bucuresti", propune intarirea dimensiunii culturale a arterei.

De asemenea, acesta urmareste identificarea de solutii pentru activarea anumitor zone ale bulevardului, prin ridicarea, acolo unde este justificat si permis, a unor institutii de alta natura (hoteluri, birouri, spatii comerciale specializate etc.).

Pe langa acestea, "Trasee culturale in Bucuresti" sustine accentuarea importantei Caii Victoriei, prin realizarea unor suprafete de calcare, pietonale si carosabile unificate, prin asfalturi si mobilier urban particularizate si unitare.

In forma finala, studiul va contine un regulament de urbanism si de functionare a uneia dintre cele mai importante artere bucurestene.

"Balul Arhitectilor este in fiecare an un prilej de a semnala fenomene urbane in devenire, care pot schimba calitatea vietii urbane in favoarea locuitorilor. Transformarea unor trasee traditionale in trasee culturale atractive si confortabile este subiectul anului 2006.

Ateneul Roman se afla la intersectia acestora si poate fi locul de unde o multitudine de idei ar putea disemina, daca invitatii balului o doresc. Ca urmare, Balul Arhitectilor poate fi privit ca o sansa pentru traseele culturale puse in discutie", a declarat Serban Sturdza, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.
Ionut Baias
HotNews.ro
 

28 February 2006