Proiectul Telegondolei din Bucureşti a fost respins, pentru moment, de Comisia Tehnică de Urbanism de pe lângă Primăria Bucureşti. Lista cu obiecţii a fost lungă, iar proiectanţii au fost trimişi acasă pentru a-şi revizui proiectul, care a fost catalogat drept insuficient. În plus, telegondola a fost catalogată drept un proiect politic, care afectează spaţiile verzi, dar şi un monument de importanţă naţională - Parcul Herăstrău.

Sursa: imopedia.roProiectul Telegondola a fost suspendat temporar, deşi cu atât de multă vehemenţă încât proiectanţii ar trebui să îşi modifice radical gândirea pentru a-i convinge pe membrii Comisiei de Urbanism. Aceştia spun că, în acest moment, investiţia de 20 de milioane euro nu se justifică.

"Acest proiect încalcă Ordonanţa 114, care protejează spaţiile verzi, deoarece staţiile telegondolei ocupă 1200 - 2000 mp din parcurile Herăstrău şi Plumbuita, deci se diminuează procentul de spaţiu verde. Trebuie vorbit cu Ministerul Mediului, să vedem şi opinia lor. În plus, din telegondolă nu vezi niciodată ce este sub ea, ci vezi ce este în lateral. Dacă vreţi să se vadă salba de lacuri Colentina şi parcurile, atunci poate ar trebui pusă pe marginea acestora", consideră Stelian Constantinescu, referent Primăria Capitalei, citat de HotNews.

O altă problemă importantă pe care proiectanţii par să nu o fi luat în seamă este aceea că odată cu traversarea zonei, se vor vedea şi zonele sărace poziţionate acolo precum şi faptul că este posibil să nu se primească aprobarea, din cauza unor obiective strategice. 

"Mă urc în telegondolă ca să văd cocioabele de vizavi. Dacă vreţi un proiect adevărat, puteţi amenaja salba de lacuri Colentina la sol. În niciunul dintre marile oraşe turistice ale lumii, în zonele istorice, nu există telegondolă. Plus că telegondola trece pe deasupra Ambasadei Chinei şi altor instituţii de acest gen, care cu siguranţă nu vor fi de acord", spune Dan Marin, oficialul Primăriei.

Concluzia prezentării a fost ca proiectanţii (Kasol Grup) să revină la o alta şedinţă a Comisiei, în care să fie capabili să justifice traseul turistic al telegondolei, înălţimea stâlpilor raportată la vizibilitate, studii istorice, studii de trafic, studii de fundamentare şi reglementarea căilor de acces, astfel încât acestea să fie în strânsă legătură cu transportul public.

VEZI AICI care ar trebui să fie traseul telegondolei


5 October 2011