"Cu toate ca durata proiectului se intinde undeva la circa zece ani, noi suntem siguri ca vom finaliza toate lucrarile in maximum cinci ani de zile. Suntem optimisti si in privinta castigului si credem ca vom avea un profit normal si nu ne asteptam la un adevarat boom", a declarat managerul Palaza Center, Yaron Moryosef. Acesta a mai spus ca structura fostei Casei Radio va fi pastrata, urmand ca doar parti din interiorul cladirii sa fie demolate pentru a extinde spatiul destinat centrelor comerciale si birourilor.

Prezent in inspectie pe santierul de la fosta Casa Radio, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely s-a declarat optimist in privinta finalizarii la timp a proiectului si spera sa nu se ajunga la sanctiuni pentru intarzieri. "Se lucreaza puternic si cred ca au puterea sa duca la bun sfarsit acest proiect. Nu cred ca vom ajunge la penalizari pentru intarzieri, iar in cativa ani aceasta zona va fi un punct de repere si de relaxare pentru bucuresteni", a spus Borbely.

Proiectul in ansamblu va fi realizat pe o suprafata totala de peste 550.000 metri patrati si va fi realizat in trei faze. intr-o prima etapa vor fi realizate pe o suprafata de 39.500 metri patrati spatii de birouri si rezidentiale deasupra cladirii existente, un centru comercial de 132.000 metri patrati, hotel si casino pe 40.000 metri patrati, dar si un supermarket pe o suprafata 28.000 metri patrati, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Tot in prima faza, dezvoltatorii vor construi un imobil de birouri, structurat pe doua cladiri cu trei si respectiv noua etaje, cu o suprafata utila de 11.500 metri patrati si cu 80 de locuri de parcare care va fi predat autoritatilor locale in circa doi ani de zile. Partea a doua a proiectului cuprinde doua cladiri turn de cite 31 etaje fiecare cu o sprafata totala de 106.000 metri patarti, care vor dispune de birouri, spatii rezidentiale, centre comerciale si hoteluri. Ultima faza a proiectului prevede realizarea pe o suprafata de 36.000 metri patrati a noi centre comerciale, cladiri rezidentiale si de birouri, plus o parcare cu 600 de locuri.

Contractul de parteneriat public-privat pentru realizarea proiectului Dambovita Center a fost renegociat in cursul anului trecut, dupa ce in 2005 s-a constatat ca nu erau indeplinite doua conditii esentiale pentru demararea proiectului. Potrivit ministrului Lasylo Borbely nu existau suficiente angajamente financiare pentru ca investitorii sa isi poata executa obligatiile ce le reveneau, iar identitatea investitorilor era pusa sub semnul intrebarii intrucat una din companiile cu care a fost incheiat contractul, a intrat in administrare speciala.

In cadrul renegocierilor, ca urmare a propunerii prezentate de catre celalalt investitor initial Mimel Insaat Sanayi Ve Tiaret AS, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in calitate de autoritate publica, a acceptat ca Elbit Medical Imaging Limited, Plaza Centers Europe BV si Cenk Demir Sanayi ve Ticaret sa devina, alaturi de Mimel Insaat Sanayi Ve Tiaret AS, parti in contract si asociati in cadrul unei societati nou-create, Dambovita Center SRL

Principalele modificari aduse Contractului de parteneriat public-privat prin actul aditional sunt reprezentate de cresterea cotei de participare a Compania Nationala de Investitii (CNI) in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL la 15%, construirea si predarea imediat dupa finalizare catre autoritatea publica a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 mp cu destinatia de spatiu de birouri. plus o parcare subterana in suprafata de 2.000 mp, precum si un calendar clar, care prevede termenele de realizare a proiectului. Totodata, la finalizarea contractului (49 de ani), Autoritatii Publice i se vor restitui cu titlu gratuit toate bunurile create in cadrul proiectului.

Sursa

19 July 2007