Una dintre cele mai importante etape din construcţia unei case este reprezentată de proiectare. Personalizarea locuinţei necesită o deosebită atenţie, deoarece construcţia unui cămin este un plan pe termen lung, care nu poate fi schimbat tocmai cu uşurinţă.

23919-proiect.jpgCu toţii visăm la momentul când vom scăpa de vecinii de la bloc, pentru a ne muta la casă. Avantajele sunt nenumărate, dar cum alegem ceea ce ni se potriveşte dintr-o sumedenie de modele existente pe piaţă? După nevoi şi personalitate, cu ajutorul unui arhitect capabil să transpună în realitate dorinţele noastre.

„Casa în care locuim trebuie să ne reprezinte, să spună ceva despre personalitatea noastră, fiind unul dintre cele mai vizibile moduri de a comunica social", consideră arhitectul Bogdan Patraş.

Planul de construcţie trebuie să răspundă nevoilor beneficiarului

Tentaţia de a împrumuta un proiect deja existent poate fi mare, dar specialiştii avertizează că nu este nici pe departe cea mai bună soluţie. Zona seismică este diferită, elementele de rezistenţă şi de siguranţă necesită recalculări, iar contextul urbanistic al zonei este cu totul altul. Proiectul unei case de munte nu va fi potrivit pentru terenul din apropierea Bucureştiului, din mai multe motive.

„Este foarte important ca un proiect să fie personalizat, pentru că în felul acesta răspunde nevoilor fiecărui client. Chiar dacă nevoile sunt, în general, asemănătoare, există alţi factori care determină unicitatea proiectului, cum ar fi: factorii de teren, relieful, poziţionarea punctelor cardinale etc.", declară arhitectul Alexandra Antohi.

Deşi, la prima vedere, poate părea că este vorba doar de nişte hârtii necesare doar pentru autorizaţia de construire, situaţia este mult mai complexă. Proiectul nu înseamnă doar forma casei, ci şi structură, instalaţii şi finisarea lucrării.

„Am avut situaţii în care clientul avea proiect doar pe parter şi dorea şi etaj sau avea proiect pe 60 mp şi dorea casa de 80 mp. L-am retrimis la proiectant, eu nu recomand compromisurile de genul acesta. Dacă este vorba de modificări care nu ţin de structură, le pot face. Un constructor ştie şi poate să facă aceste modificări fără plan, dar nu are niciun motiv pentru care să îşi asume această responsabilitate", spune Ciprian Ana, director al societăţii de construcţii Start Tehnologic Consult.

Când vine vorba de proiectele de construcţie, nu există chilipiruri

Aşa-zisa economie făcută prin alegerea unui proiect ieftin, se transpune de fapt în pierderi mari în execuţie. Iar pe termen lung, trebuie luat în considerare că refacerea unei case terminate este mult mai costisitoare decât investiţia iniţială într-un proiect de calitate. Mai mult decât atât, o casă bine gândită aduce multe economii, iar cu un proiect bun se pot face economii de zeci de mii de euro la materiale.

„Nu sfătuiesc pe nimeni să-şi aleagă arhitectul pe criteriul preţului, pentru că nu există preţuri mari şi preţuri mici în arhitectură, ci doar anumite standarde la care se lucrează, cu un anumit preţ. Cu cât costă mai puţin proiectul, cu atât va ieşi mai prost, iar casa nu va fi de calitate", spune reprezentantul Space Concept.

Clientul trebuie să ştie ce îşi doreşte, iar arhitectul îi oferă soluţiile

Înainte de toate, trebuie ales un arhitect – nu pe baza recomandărilor, ci pe baza lucrărilor anterioare. Clientul trebuie să se documenteze foarte bine, să vadă dacă arhitectul este pe gustul său, dacă reuşesc să comunice bine, să vadă dacă respectivul arhitect este disponibil pentru o deplasare pe şantier. Nu în ultimă instanţă, clientul trebuie să aibă clarificate actele de proprietate ale terenului şi planul cadastral.

Pentru a forma tema de proiectare, este bine ca beneficiarul să aibă idee ce camere îşi doreşte, eventual şi ce dimensiuni, ce suprafaţă totală desfăşurată a casei îşi doreşte, dacă să aibă etaj sau mansardă, eventual aspectul exterior al casei. Aceste detalii generale fac obiectul primei discuţii.

„Un client trebuie să stea să se gândească ce îşi doreşte de la casa respectivă, cum să fie amplasată, unde să fie spaţiul construit sau liber, cum o vrea la interior, dar lucruri de principiu, nu trebuie să vină cu soluţiile. Arhitectul preia aceste date şi le dezvoltă. Indicat ar fi ca şi arhitectul să se deplaseze la faţa locului, pentru a vedea contextul exact în care se încadrează casa şi terenul”,  încheie arhitectul Bogdan Patraş.

Durata conceperii proiectului tehnic variază, în funcţie de complexitatea fiecărei locuinţe, dar în medie este între o lună şi trei luni.

CITEȘTE ȘI Atenţie la contractele imobiliare, pot ascunde capcane nebănuite

 

16 March 2012