Proiectul Baneasa, cea mai tare afacere de pe piata imobiliara  
ZIARUL FINANCIAR - 15.06.2005
 

Compania Baneasa Investments, detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si un grup de firme controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a lansat oficial ieri un proiect imobiliar, care in cazul in care se va concretiza, va deveni cea mai mare afacere imobiliara de pe piata romaneasca si una dintre cele mai mari din regiune.
Cu investitii estimate la 1,2 miliarde de euro in urmatorii zece ani, proiectul Baneasa din Capitala ar putea genera, potrivit estimarilor companiei care il dezvolta, o cifra de afaceri medie anuala de 2 miliarde de euro.
Demarat pentru prima data in anul 2000, proiectul Baneasa a fost mult timp subiect de discutii, miza principala fiind reprezentanta de terenul de peste 220 de hectare detinut de Universitate si care inseamna 1% din suprafata Bucurestiului. Terenul are un amplasament strategic in zona de nord, cea mai dezvoltata zona din Capitala.
Terenul a intrat si in atentia altor investitori locali, printre care si a omului de afaceri Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua. Oferta lui Becali a fost considerata "neserioasa" de catre Universitate si pana la urma a fost ales parteneriatul cu grupul de firme controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

"Intr-o astfel de afacere nu te asociezi cu oricine. Asocierea s-a facut cu fiul unui profesor care a predat la noi, Bogdan Popoviciu. (...) Ne-am gandit la un lucru elementar: poate fiul sa-si bata joc de munca tatalui sau?", afirma saptamana aceasta intr-un interviu Ioan Alecu, rectorul Universitatii Agricole.

Universitatea a primit pana acum peste 2,8 mil. $ din partea partenerilor ca parte a contractului.
Gabriel Popoviciu detine printre altele si hotelul Howard Johnson (fost Dorobanti), unde de altfel a si fost organizata ieri conferinta de presa unde a fost lansat oficial proiectul.
Terenul detinut de USAMVB a fost evaluat la circa 1.000 de miliarde de lei (50 de milioane de euro la cursul mediu anuntat de BNR pentru anul 2000), expertiza fiind realizata, spun reprezentantii Baneasa Investments, de 5 evaluatori autorizati de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania - ANEVAR.
"La vremea aceea, terenul nu era viabilizat, fiind un teren agricol de diverse categorii", adauga reprezentantii Baneasa Investments.
Proiectul urmeaza sa fie realizat in etape, pana in anul 2015, pe un teren cu o suprafata de 224 hectare, si va include birouri (cu o suprafata de 120.000 mp), centre comerciale (mall, hypermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport, galerii de mobila etc.

pe o arie de 170.000 de metri patrati) si 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.
Din cele 224 de hectare, terenurile aferente drumurilor principale ale ansamblului, insumand 30 de hectare, au fost preluate, printr-un act de donatie, de Primaria Sectorului 1, potrivit primarului general al Capitalei, Adriean Videanu.
"Astfel de proiecte vor schimba fata Capitalei in urmatorii 7-10 ani", a mentionat Videanu.
Resursele financiare vor fi asigurate prin autofinantare, chirii pentru spatiile comerciale si birouri, precum si din credite bancare, fiind purtate negocieri cu un consortiu bancar, a declarat Michael Lloyd, reprezentantul companiei.
Reprezentantii Baneasa Investments spun ca in acest proiect au fost deja investite peste 20 de milioane de dolari "din finantarea proprie asigurata de actionarii privati ai companiei Baneasa Investments".
Pe langa USAMVB, care detine 49,88% din actiunile Baneasa Investments, actionariatul companiei include Herastrau SA (21,6%), International Business and Trading Corporation din Marea Britanie (11,9%), Comaliment (11,4%), SC ASD Miorita (5%). Persoana fizica Andrei Mihai Bejenaru are o participatie de 0,007%.
Companiile controleaza, printre altele, spatii comerciale precum pavilionul H din parcul Herastrau sau complexul comercial Big Berceni.
Baneasa Investments a avut anul trecut, potrivit datelor furnizate de companie, o cifra de afaceri de 86,8 miliarde de lei (peste 2,1 milioane de euro) si a inregistrat o pierdere de 47,5 (aproape 1,2 milioane de euro).
Prima faza a proiectului Baneasa a primit deja unda verde, potrivit reprezentantilor Baneasa Investments, la inceputul acestui an, cand a fost emisa autorizatia de constructie pentru zona comerciala.
In dezvoltarea acestei zone, care va include constructia unui hipermarket Carrefour, a unui magazin de bricolaj Bricostore si a unuia de mobila Mobexpert, este implicat grupul francez Vinci, prin intermediul companiei locale Soconac.
Soconac a fost responsabila, printre altele, si de constructia centrului comercial Orhideea, unde se afla de asemenea un hipermarket Carrefour.
Prima faza a zonei comerciale inseamna investitii de peste 50 de milioane de euro, magazinele urmand a fi deschise, spun reprezentantii Baneasa Investments, in primavara anului viitor. Ei spun ca grupul german Metro va fi la randul sau prezent in cadrul acestei zone comerciale cu un magazin cash & carry.
In luna aprilie a acestui an Baneasa Investments a primit si autorizatiile de contructie pentru primele ansambluri rezidentiale, lucrarile pentru primele 150 de unitati urmand sa inceapa in perioada urmatoare.
Alaturi de Baneasa Investments, in cadrul proiectului sunt implicate si companii precum PricewaterhouseCoopers (consultanta financiara), Gleeds (diriginte de santier), Salans (consultanta juridica), Callison (proiectant general), Rostrada (consultant general pentru investitii, proiectant de urbanism si pentru infrastructura) dar si Chapman Taylor, Mihai Radu Architects, Zip Studio (arhitectura).
Pe piata romaneasca au mai fost vehiculate in ultimii ani proiecte imobiliare de dimensiuni importante, precum Dambovita Center - Casa Radio (investitii estimate de 120 de milioane de euro) sau Esplanada (investitii estimate de 1,5 miliarde de euro).
Pana acum nici unul nu a trecut de stadiul de intentie. [email protected]


Ziarul Financiar, Ionut Bonoiu, 15 iun 2005

15 June 2005