Cat sunt dispusi bucurestenii sa renunte la locuintele din interiorul orasului pentru o casa sau un apartament de la marginea orasului Alegerea tine de distanta dintre casa si punctele de interes, de pretul locuintelor, dar si de dimensiunea comunitatii in care urmeaza sa locuiasca.

"Proiectele rezidentiale din exteriorul Capitalei trebuie sa fie de amploare pentru a atrage clientela. De cele mai multe ori cei care achizitioneaza terenuri in afara Bucurestiului vizeaza construirea de ansambluri de vile, deoarece apartamentele situate in afara Capitalei nu prezinta inca interes", sustine Mihai Astratinei, general manager la GVA Asco Properties.

Importanta dezvoltarii acestor comunitati este aratata si de ritmul de contractare din proiectul Cosmopolis, unul dintre cele mai mari din jurul Capitalei, unde au fost precontractate 900 de locuinte.

Preturile terenurilor din Capitala si imprejurimi se vor tempera in urmatorii ani, sustin consultantii imobiliari, dupa ce in ultimii ani ne-am obisnuit cu cresteri de trei pana la zece ori. Astfel, in urmatorii doi ani cresterile vor fi mai mici, dar se vor mentine peste media tarilor din regiune.

"In urma cu doi ani puteam cumpara un teren in centrul Capitalei cu 500 de euro pe metrul patrat, iar acum pretul poate ajunge pana la 3.000 de euro. Cresteri importante au fost inregistrate si pentru terenurile cu destinatie industriala, de la un pret de aproximativ 10-20 de euro pe metrul patrat la aproape 100-150 de euro pe metrul patrat.

Chiar daca in anii urmatori nu vom mai asista la salturile spectaculoase de pret cu care am fost obisnuiti, ne putem astepta la o apreciere medie a preturilor de cel putin 30% pe an", apreciaza Astratinei.

Potrivit oficialilor companiei, cea mai mare cerere va fi pentru terenurile situate pana in soseaua de centura unde proprietatile se preteaza la construirea de apartamente. Preturile terenurilor din jurul Bucurestiului cunosc aprecieri spectaculoase, ca urmare a cresterii interesului dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale, astfel ca in unele cazuri putem vorbi de o dublare sau chiar o triplare a valorilor de tranzactionare intr-un interval de timp relativ scurt. O analiza realizata pe baza datelor colectate de ZF arata ca peste 8.000 de locuinte - vile si apartamente sunt in lucru in localitatile din jurul Bucurestiului, atat la nord - Otopeni sau Tunari, cat si in alte regiuni, precum Bragadiru sau Jilava.

Cu toate ca zona de nord este preferata de dezvoltatori datorita infrastructurii rutiere mai dezvoltate si a notorietatii dobandite in timp, in ultimii doi ani acestia au inceput sa isi indrepte atentia si catre sudul si vestul orasului.

Sursa

6 December 2007