0-1427-24b511c02f29fdc9ef3ea309ee86fca1.jpgSpecialiştii companiei Regatta apreciază că în cinci ani oferta de locuinţe noi va ajunge la 65.000 de unităţi locative. Zona de nord a Capitalei atrage proiectele rezidenţiale de mari dimensiuni şi, conform unui studiu realizat de compania Regatta, acolo vor fi peste o treime din locuinţele care vor fi livrate pe piaţă în noile ansambluri rezidenţiale.
Şi celelalte zone ale Capitalei sunt căutate. „Deşi dezvoltarea cea mai accentuată a avut loc în nord, zonă care îşi menţine poziţia de lider, nici un punct cardinal nu este lipsit de interes şi atractivitate“, se arată în raport. Se estimează că în următorii trei-cinci ani vor fi livrate aproximativ 65.000 de apartamente noi.

Zona de nord a Bucureştiului este creditată cu un indice de 38,10% din totalul unităţilor care vor fi disponibile în următorii trei-cinci ani, adică 24.750 de unităţi.

Acolo sunt disponibile suprafeţe mari de teren, pe care se pot construi imobile cu regim mic de înălţime. De aceea, aici sunt blocuri cu structură P+4 sau P+6.

Oferta din nordul Capitalei se adresează în general clienţilor cu venituri peste medie. Proiectele includ ansambluri rezidenţiale de mari dimensiuni, de până la 4.600 de unităţi, cu concepte complexe precum Cosmopolis şi Proiectul Băneasa. La ansamblurile menţionate de cei de la Regatta am putea adăuga şi ansamblul Bonaire dezvoltat de compania spaniolă Fadesa, care va aduce pe piaţă peste 700 de locuinţe.

Zonele de vest şi de est sunt destinate proiectelor pentru clasa de mijloc. Blocurile de apartamente demarate sau în fază de proiect au structuri înalte, cu 10 sau 16 etaje, iar locuinţele au spaţii interioare mai reduse comparativ cu zona de nord. Totalul zonei de vest cumulează 14.737 unităţi, adică 22,68% din totalul ofertei din Bucureşti. Dezvoltatorii au optat pentru ansambluri rezidenţiale de dimensiuni mari, care oferă între 2.000 şi 2.700 de unităţi în cele din Drumul Taberei sau puţin peste 1.000 în cazul celor din Militari sau Semănătoarea. Există şi proiecte mai mici, cu 88-465 de unităţi.

În est sunt 26,93% din totalul de apartamente anunţate pe piaţă. „Aici merită amintite proiecte importante precum Neopeninsula, Rose Garden şi Romfeld Plaza. În est, cea mai dinamică zona este cartierul Titan, zonă în care concurenţa este foarte mare“, spun cei de la Regatta. Şi sudul începe să se transforme. Aici se aşteaptă mai multe noi proiecte rezidenţiale, mai ales din cauza preţului relativ scăzut al terenurilor.

Proiectele demarate reprezintă, deocamdată, un indice de 6,38% din totalul de locuinţe anunţate în Capitală. Oferta constă în prezent în cele 4.147 de unităţi disponibile în zone precum Constantin Brân-coveanu, Piaţa Sudului, Berceni, Tineretului sau Splaiul Unirii. Cel mai mare ansamblu rezidenţial din sud oferă în prezent 1.680 de unităţi şi este amplasat în zona Splaiul Unirii. „În continuare, se aşteaptă dezvoltarea de proiecte ample în zonă, aici spaţiul propice dezvoltărilor fiind încă disponibil“, spun autorii studiului.

Probleme în centru
Lipsa terenului pentru construcţii din centrul Capitalei face ca indicele dezvoltărilor rezidenţiale din zonă să fie de doar 5,88% din total. Proiectele noi sunt localizate în zone precum Cotroceni, Ştefan cel Mare, Parcul Carol, Unirii sau Gara de Nord. Numărul de locuinţe oferite per imobil nu depăşeşte 621 de unităţi.  

Sursa

15 July 2008