Bucureştiul ar putea avea cele mai mari profituri în perioada 2011-2015. Prezentul este caracterizat de tranzacţii puţine şi un număr limitat de proprietăţi disponibile. DTZ: România dă semne de intrare într-o perioadă fierbinte.

16618-134158maxim.jpgProprietăţile de retail din Bucureşti ar putea genera în următorii 5 ani cele mai mari profituri din Europa, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă DTZ Echinox. Capitala României are un potenţial enorm de creştere, din moment ce în prezent preţurile pentru aceste proprietăţi sunt minime, iar chiriile se află la limita de jos a pieţei.

Bucureştiul este pe primul loc în funcţie de profiturile generate de investiţiile în proprietăţi din sectorul de retail între 2011 şi 2015, cu un nivel de aproape 20% pe an, potrivit studiului DTZ Fair Value Index, care măsoară gradul de atractivitate pentru investiţii al pieţelor comerciale la nivel european. "Cu o oarecare întârziere faţă de principalele pieţe europene, cu precădere datorită rigidităţii sistemului bancar, România dă semne de intrare într-o perioadă "fierbinte", mai ales pentru proprietăţile prime din sectoarele de retail şi birouri", a declarat, într-un comunicat remis redacţiei, Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting, DTZ Echinox.

Tranzacţiile de până acum au fost la fel de puţine ca şi proprietăţile disponibile

Randamentul amintit de studiu devine real, însă, pentru investitorii care cumpără acum o asemenea proprietate. Ceea ce nu notează studiul DTZ - dacă sunt şi cumpărători. Totuşi reprezentanţii din România ai companiei recunosc că piaţa este una slabă, tranzacţiile sunt la fel de limitate ca şi numărul de proprietăţi de retail.

"Deşi ţara noastră prezintă potenţial din ce în ce mai mare pentru investiţii şi oportunităţi reale ca tranzacţiile să se concretizeze, piaţa rămâne subţire, cu un număr limitat de proprietăţi prime disponibile pentru investiţii", a adăugat Bogdan Sergentu.

Chiriile ar putea creşte în perioada următoare

De asemenea, autorii studiului apreciază că în Bucureşti şi Budapesta este previzibilă o creştere a chiriilor, în condiţiile în care cele două pieţe au fost "lovite" semnificativ de criză, atingându-se însă cele mai mici niveluri.

Pentru Moscova se estimează profituri anuale de 15%, iar pentru Budapesta de peste 10%. La polul opus se află Londra, München, Glasgow, Frankfurt, fiecare cu câte 5% pe an. "La fel ca şi segmentul birourilor, profiturile pe piaţa de retail din Europa sunt determinate în primul rând de venituri. În acest sens, pieţele cu cel mai mare yield (randamente ale investiţiilor), respectiv Bucureşti, Moscova şi Budapesta, oferă cele mai mari profituri", se arată în studiu. Pentru pieţele mai mature se aşteaptă la niveluri moderate, dar stabile, ale profiturilor în următorii cinci ani.

Potrivit reprezentanţilor DTZ, multe dintre principalele pieţe europene au cunoscut un reviriment puternic în perioada 2009-2010, indus de creşterea susţinută a chiriilor şi de comprimarea randamentelor. Cu toate acestea, sunt pieţele care oferă acum randamente mai mici investitorilor, comparativ cu pieţele descentralizate.


Sursa

25 February 2011