Construite practic în recesiune, cele mai mari proiecte de birouri finalizate sau aflate în curs de finalizare în Bucureşti de-abia încep să găsească primii chiriaşi.

18429-cladiri.jpgPiaţa birourilor din Capitală, poate cel mai activ segment al pieţei imobiliare în ultimele trei luni, are încă victime: birourile cu dată de finalizare 2011 au reuşit cu greu să convingă firmele să semneze contracte de preînchiriere în ultimii ani, în condiţiile în care pe piaţă erau birouri disponibile "la cheie".

De altfel, şi clădirile finalizate anul trecut, precum Nusco Tower, Euro Tower sau City Gate, au avut nevoie de circa un an după finalizare pentru a ajunge la un grad de ocupare de 90%, potenţialii chiriaşi fiind mai uşor de convins să semneze după darea în folosinţă a imobilelor.

Care sunt proiectele anului 2011 pe piaţa de birouri? Cele mai mari sunt parcurile de afaceri Platinum Business & Convention Center din Băneasa şi Swan Office & Technology Park din Pipera.

Swan are o suprafaţă închiriabilă de 29.000 de metri pătraţi şi a implicat o investiţie de peste 50 de milioane de euro realizată de compania Chayton Capital, în timp ce Platinum are o suprafaţă închiriabilă de peste 40.000 de metri pătraţi şi a fost dezvoltat de compania Willbrook, controlată de omul de afaceri Eyal Ofer.

În cele două proiecte de-abia acum au început să fie semnate primele contracte. Astfel, firma de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis a intermediat recent tranzacţia prin care grupul Pfizer a închiriat 2.000 de metri pătraţi în Platinum, în timp ce în clădirile din Swan îşi va consolida operaţiunile un jucător important din comerţ, care a închiriat cam 10% din proiect.

Ieşirea tehnică din recesiune, după o perioadă de nouă trimestre (27 de luni) fără creşteri economice consecutive, şi mutarea primilor chiriaşi în aceste imobile ar putea impulsiona procesul de închiriere, după mai bine de doi ani în care companiile s-au ferit de asumarea unor decizii cu consecinţe pe termen mediu şi lung.

"Istoria" parcurilor de afaceri din Bucureşti a început cu proiectul IRIDE din Pipera, în urmă cu circa zece ani, iar modelul a fost ulterior multiplicat şi îmbunătăţit în proiecte precum Bucharest Business Park, West Gate Park sau S-Park.

Cu toate acestea, cele mai multe spaţii de birouri din Bucureşti sunt în clădiri individuale, iar la acest capitol printre proiectele relevante care vor fi livrate în acest an se numără imobilele Crystal Tower de pe strada Iancu de Hunedoara sau Romană Offices de pe bulevardul Dacia. Nici aceste clădiri nu au însă prea mulţi chiriaşi în momentul de faţă.

"Suntem în discuţii cu mai mulţi clienţi pentru închirierea întregii clădiri. Cu unii la stadiul de semnare a contractelor, cu alţii la nivel de head of terms. Într-o lună sperăm să avem mai multă certitudine în ceea ce priveşte numele chiriaşilor, iar în luna iulie ar trebui finalizată construcţia. Din discuţiile pe care le avem cu firmele, primii chiriaşi s-ar putea în septembrie, după o perioadă de două luni de amenajare a spaţiilor", spune Mihaela Drăghici, directorul de relaţii publice al Search Corporation, dezvoltatorul proiectului Crystal Tower.

În clădirea Romană Offices reprezentanţii Dinu Patriciu Global Properties au anunţat un singur chiriaş, respectiv firma de consultanţă Contrast Management & Consulting, finalizarea imobilului fiind programată pentru luna iunie a acestui an.

Tehnologiile de construire s-au îmbunătăţit în ultimii ani, iar dezvoltatorii sunt tot mai atenţi la eficientizarea clădirilor şi reducerea cheltuielilor de administrare. În aceste condiţii, clădirile noi îşi vor găsi cel mai probabil chiriaşi pe parcursul anului în curs.

Aceste proiecte vor lua chiriaşii clădirilor de clasa B sau din zone secundare, unde în urmă cu trei-cinci ani erau practicate chirii comparabile cu cele din imobilele de clasa A finalizate în această perioadă, astfel că unele firme vor alege să facă un "upgrade" la aceleaşi costuri odată cu finalizarea contractelor mai vechi de închiriere.


Sursa

20 May 2011