Lista clădirilor verzi din România nu mai este nici pe departe neglijabilă. Atât dezvoltatorii de locuinţe cât şi cei de birouri, centre comerciale sau fabrici au început să ţină cont de sustenabilitatea proiectului pe termen lung. Astfel, ei au construit sau construiesc tot mai multe clădiri eficiente energetic, accesibile celor care preferă mijloacele de transport în comun sau bicicleta, cu impact minim asupra mediului şi uşor de reconfigurat, la dorinţa utilizatorului. Romania Green Building Council împreună cu partenerii săi a întocmit şi a trimis către IMOPEDIA.ro o listă a celor mai verzi clădiri din România.

34799-89ila.jpgAFI Palace Ploieşti a fost construit abia după reabilitarea completă a împrejurimilor

AFI Europe deschide lista întocmită în ordine alfabetică a celor mai verzi clădiri din România. Primul proiect menţionat este AFI Palace Ploieşti, un mall relativ mic, raportat la dimensiunea mallului pe care acelaşi dezvoltator îl are în cartierul bucureştean Cotroceni. Suprafaţa centrului comercial din Ploieşti este de 33.000 mp, dar eforturile care au fost depuse pentru construcţia acestuia sunt impresionante. Pentru a deschide mallul din Ploieşti, AFI Europa a întreprins un proiect de mare anvergură pentru dezvoltarea infrastructurii din jurul mallului. Printre altele, a reabilitat complet toate străzile şi drumurile din vecinătatea proiectului, a lărgit şi reabilitat podul care traversează râul Dâmbu precum şi un parc din apropiere. Grija faţă de mediu este prezentă şi în detaliile construcţiei în sine, iar soluţiile de iluminare naturală sunt doar un exemplu în acest sens.

AFI PARK 1 este un record local şi o performanţă la nivel european

Urmează AFI Park 1, un proiect conectat cu AFI Palace Cotroceni Shopping Mall. Acesta reprezintă cel mai mare complex mixt de spaţii comerciale şi birouri din România precum şi unul dintre cele mai mari din Europa. Accesibilitatea este punctul forte al acestui proiect, fiind situat lângă o reţea vastă de mijloace de transport în comun: 12 linii de autobuz şi tramvai, la care se adaugă metroul, care se află la o distanţă de doar 250 de metri depărtare. În următorii ani, proiectul va putea fi accesat şi cu ajutorul liniei de metrou M5, Drumul Taberei – Pantelimon. În interior, proiectul beneficiază de lumină naturală, sisteme de eficienţă a utilizării apei şi energiei, monitorizarea calităţii aerului, sisteme de reciclare. Grija faţă de mediu a apărut încă din timpul construcţiei, când reziduriile generate pe şantier au fost reciclate şi transformate în materie primă.

Amera Tower, din Cluj, generează aer proaspăt în fiecare oră

Clujul, un judeţ cu implicare majoră în schimbarea modului de a construi, este prezent cu proiectul Amera Tower, o clădire de clasă “A” de eficienţă energetică, fiind certificată LEED Gold, o distincţie obţinută doar de cele mai riguroase proiecte. În clădire există sisteme de ventilaţie/răcire/încălzire dotate cu recuperatoare de energie termică şi pompe de căldură. Sistemul asigură 25 mc de aer proaspăt pe oră, pentru fiecare persoană din clădire. Ascensoarele sunt şi ele eficiente energetic, interconectate şi dotate cu sistem computerizat de optimizare a traficului.

Urban Spaces Concept Apartments a fost observat de oficialii Festivalului Mondial de Arhitectură

Primul ansamblu rezidenţial regăsit în lista celor mai verzi clădiri este situat în centrul Capitalei, în zona Pieţei Romană. Urban Spaces Concept Apartments este format din două clădiri de cinci etaje în care iluminarea naturală şi materialele naturale, obţinute sustenabil, au fost o prioritate în momentul construcţiei. Ca un avantaj suplimentar, proprietarilor li s-a oferit posibilitatea de a interconecta mai multe apartamente, pe verticală sau orizontală, iar toate tehnologiile folosite au dus proiectul pe lista scurtă pentru Festivalul Mondial de Arhitectură.

Ansamblul rezidenţial ARED se preocupă de siguranţa locuitorilor

Urmează proiectul rezidenţial ARED. Acesta este situat lângă parcul Orizont şi are un sistem de “apartament inteligent” care monitorizează consumul de apă printr-un sistem senzori care pot opri apa în caz de inundaţie. Locuinţele mai beneficiază de detectori de foc şi fum; sistem antifurt care trimite mesaje de tip text dacă se întâmplă un eveniment de acest gen şi sisteme de izolaţie performantă, atât fonic cât şi termic. Lista însă nu se opreşte aici. Oficialii Romania Green Building Council şi partenerii aleşi pentru întocmirea listei au identificat zeci de astfel de clădiri, atât construite cât şi în construcţie sau aflate la stadiul de proiect. 

CITEŞTE ŞI: Unde să te muţi pentru o viaţă mai bună? Caută oraşele deştepte


4 August 2014