0-1500-d203468638fa4f44dc55d89d01a2022b.jpgDezvoltatorul proiectului imobiliar Green Dream a început să returneze avansul celor care-şi doreau o locuinţă în complexul din Poligrafiei.

Cumpărarea apartamentelor aflate încă în fază de proiect se poate transforma într-o afacere foarte neprofitabilă pentru unii clienţi. Pe lângă faptul că există riscul ca produsul final să difere substanţial faţă de cel din catalog, se poate întâmpla ca acesta să nu mai fie realizat deloc. Aşa au păţit cei care au achiziţionat locuinţe în cadrul complexului rezidenţial Green Dream, ce urma să fie dezvoltat în Capitală de compania israeliană Globe Trade Center (GTC).

După doi ani şi jumătate de la semnarea contractelor, cei mai răbdători clienţi au reuşit să-şi recupereze integral investiţia. Reprezentanţii dezvoltatorului nu ştiu încă dacă şi când se va putea ridica un ansamblu rezidenţial pe terenul din zona Poligrafiei (Bucureşti), în condiţiile în care de doi ani se judecă pentru dreptul de folosire a drumului de acces.

Construcţie anulată


Ştefan Rădescu a achiziţionat un apartament în cadrul Green Dream la începutul anului 2006, când pe piaţa rezidenţială nu mai existau decât două proiecte noi, de anvergură: Central Park, din Ştefan cel Mare, şi Planorama, de la Doamna Ghica. „De la nişte prieteni auzisem că zona va creşte, iar preţul era foarte bun: 1.200 de euro pe metru pătrat. Construcţia urma să înceapă în primele luni din 2006 şi trebuia să fie finalizată într-un an“, spune Ştefan Rădescu.

El a plătit atunci rezervarea, în valoare de 3.000 de euro, şi un avans de 25.000 de euro. Demararea construcţiei s-a lăsat însă aşteptată. Asta pentru că, în momentul în care au vrut să organizeze şantierul, cei de la GTC s-au trezit că nu pot să intre cu utilajele din cauza unei bariere montate pe drum de un vecin. Este vorba despre grupul de firme Alltrom, controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu şi Radu Dimofte. Cei doi deţin în zonă ansamblul hotelier format din Hotel Parc şi fostul Turist, actualul Ramada Plaza.

„Aveam toate autorizaţiile de construcţie şi, pentru că nu am reuşit să ne înţelegem, am dat în judecată respectiva companie. De atunci, ne tot judecăm şi sperăm să avem un răspuns favorabil până la finele acestui an“, afirmă Ştefan Cremene, project manager Green Dream. Contactat de EVZ, magnatul Gabriel „Puiu“ Popoviciu se face că plouă. „Nu ştiu nimic despre acest subiect. Nu înţeleg de ce mă întrebaţi pe mine, pentru că eu nu am nicio legătură cu Alltrom. Dacă îmi puteţi demonstra dumneavoastră altceva...“, a afirmat Popoviciu.

Presa a arătat deja ceea ce în mediul de afaceri bucureştean este de notorietate: Alltrom face parte din imperiul financiar al lui Gabriel Popoviciu, fiind controlată de acesta printr-o suveică de societăţi off-shore şi interpuşi. GTC a început să returneze cumpă rătorilor banii în urmă cu mai bine de un an, atunci când au văzut că procesul tergiversează. „Le-am oferit acestora apartamente în celelalte două ansambluri ale noastre, FeliCity (n.r. - din Băneasa) şi Rose Garden (n.r. - din Colentina)“, susţine Cremene.

Despăgubiri pe pile


Oferta nu i-a încântat pe clienţi. „GTC ne-a propus să ne returneze avansul şi să semnăm un contract adiţional, prin care să rămânem cu rezervarea. Ne-au asigurat că ansamblul va fi realizat, iar noi vom primi locuinţele la acelaşi preţ pentru care făcusem contractele iniţiale“, povesteşte Rădescu. În momentul în care GTC s-a oferit să returneze toată suma, oferind, drept despă gubire, apartamente în celelalte complexuri dezvoltate de companie, Ştefan Rădescu nu a fost de acord.

„Ne-au propus să cumpărăm nişte apartamente, dar acestea erau foarte scumpe, la vreo 300.000 de euro şi discountul era foarte mic. În acelaşi timp, eu tot speram să-l ridice pe Green Dream“, spune clientul. Cum acest lucru nu s-a întâmplat nici după doi ani şi jumătate, a decis să-şi recupereze investiţia, blocată timp de doi ani. Pentru că avea cunoştinţe în domeniu, acesta a reşit să obţină de la GTC şi 3.000 de euro reprezentând diferenţa de curs din momentul plăţii până în prezent.

Cremene spune că mai sunt circa 20-25 de persoane care nu au renunţat la proiect, dar nu le poate garanta că există vreo şansă de soluţionare în viitorul apropiat. GTC este unul dintre dezvoltatorii mari de pe piaţa imobiliară românească. Portofoliul acestuia cuprinde 427.000 mp de spaţii rezidenţiale, 115.700 mp de spaţii comerciale şi 98.400 mp de birouri.

ÎN CIFRE

Despre Green Dream

> 200 de apartamente ar fi trebuit să fie construite

> 30% din proiect fusese vândut atunci când a început procesul

> 1.200 de euro costa un metru pătrat

> 10.000 metri pătraţi este suprafaţa terenului în proprietatea GTC

> 12-13 milioane de euro a plătit GTC pentru teren în 2006

Sursa

1 September 2008