Una caldă, una rece: aşa este caracterizată perioada agitată pe care o traversăm, cu măsuri guvernamentale menite, unele dintre ele,  fie să subţieze buzunarele românilor, fie să le întindă o mână de ajutor. Din a doua categorie, o măsură ce se doreşte un sprijin pentru populaţie, este legea aprobată astăzi de către Guvern, privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată .

sursa foto:http://www.emaramures.ro"Practic, am extins mecanismul garanţiilor guvernamentale, pe care îl avem, de exemplu, în cadrul programului Prima Casă, şi în cadrul programului prin care asociaţiile de proprietari pot, cu garanţia statului, să acceadă la împrumuturi de la bancă pentru a putea să-şi rezolve, cu costuri rezonabile şi administrate de ei, reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Despre conţinutul actului normativ, doamna ministru vă va da detalii, pentru că este iniţiator", a declarat premierul Emil Boc.

Finanţarea executării lucrărilor de reabilitare termică se va realiza atât din surse proprii ale beneficiarilor, reprezentând minimum 10% din valoarea lucrărilor, cât şi din credite bancare contractate de beneficiari şi garantate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. în numele şi în contul statului, reprezentând maximum 90% din valoarea lucrărilor. În mod excepţional, autorităţile administraţiei publice locale, la solicitarea asociaţiilor de proprietari, pot finanţa, din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale şi/sau din alte surse legal constituite, în cuantum de maximum 30% din valoarea prevăzută în devizul general, executarea lucrărilor de intervenţie. În această valoare pot fi incluse cuantumul de minimum 10% al proprietarilor şi costurile elaborării documentaţiilor. Perioada de rambursare a creditelor bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată este de maximum 5 ani, reiese dintr-un comunicat al MDRT.

Ritmul construcţiillor ANL accelerat prin atragerea de investitori

Tot astăzi, Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe care introduce posibilitatea dezvoltării unui program de construcţie de locuinţe în parteneriat public-privat. Programul are în vedere  şi posibilitatea finalizării  construcţiilor aflate deja în diverse stadii de execuţie.

Investiţiile vor fi finanţate din surse ale investitorilor privaţi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, precum şi din alte surse legal constituite. Terenurile, utilităţile şi dotările tehnico-edilitare vor fi puse la dispoziţie de către autorităţile publice locale sau vor fi asigurate de către investitori, în conformitate cu contractele de parteneriat public-privat, încheiate de ANL cu aceştia, anunţă reprezentanţi ai MDRT.

 

 

 

1 July 2010