Guvernul a decis modificarea programului Prima Casă. Astfel, statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental.

41129-prima_casa.jpgActul normativ adoptat de Guvern modifică și completează OUG 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului Prima Casă.

Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcție de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiții favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătățirea celui existent, în concordanță cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului Prima casă pentru 2017-2021, aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie”, se arată într-un comunicat Agerpres.

Noile reglementări au fost adoptate  vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie.

Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuință nouă, în sensul programului Prima casă, se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic”, se mai spune în comunicat.

Datele statistice arată că, pentru anul 2016, Ministerul Finanțelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane lei, din care 2.550 milioane ei plafon nou alocat prin Hotărâre de Guvern, restul reprezentând diferența rămasă nealocată/ neutilizată din 2015.

În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanții, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. În cadrul programului, rata creditelor neperformante este de 0,3%, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanții.

Din 2009, când a fost lansat Programul 'Prima casă', și până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanții, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei, se mai spune în comunicat.

 

12 December 2016