Prima Casă nu se încheie anul acesta. Statul va oferii garanţii suplimentare de 200 de milioane euro, potrivit unei hotărâri de guvern. Astfel, românii vor putea contracta în 2013 aproximativ 5.000 de împrumuturi Prima Casă.

28710-prima_casa.jpgGuvernul a aprobat lansarea celei de-a cincea etape a programului Prima Casă, prin care statul acordă garanţii de 50% din valoarea împrumuturilor acordate de bănci pentru achiziţionarea sau construcţia unei locuinţe.  Fondurile suplimentate ar trebui să ajungă cel puţin până la jumătatea anului viitor, iar instituţiile financiare care nu cheltuiesc până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi şi în 2013.   

Pentru a se asigura continuarea programului în condiţii optime şi în prima parte a anului 2013, fără a se crea panică în rândul beneficiarilor care doresc achiziţionarea unei locuinţe si care nu pot finaliza acest proces până la finele anului 2012, propunem ca în anul 2013 să se poată emite garanţii potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, cu încadrarea în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2012” se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit aceleiaşi note, suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2012 se va publica pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finanţelor Publice pana la data de 15 ianuarie 2013.

Programul Prima Casă va fi modificat

Autorităţile vor schimba, începând cu anul viitor, programul Prima Casă. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, locuinţele cumpărate prin acest program vor putea fi schimbate de către finanţatori sau de Ministerul Finanţelor, dacă sunt avariate şi nu mai pot fi locuite. Pentru ca acest lucru să fie posibil, proprietatea trebuie asigurată, iar preţul acesteia nu trebuie să depăşească valoarea creditului contractat iniţial. Mai mult, beneficiarul finanţării poate solicita un alt credit Prima Casă dacă imobilul în care a locuit a fost distrus. Înainte însă de schimbarea locuintei sau de achiziţia uneia noi, creditul contractat iniţial trebuie achitat prin acordarea despăgubirii de către asigurator.

Bilanţ Prima Casă

De la lansarea programului, în iulie 2009, băncile au acordat peste 74.000 de credite „Prima Casă”, ceea ce înseamnă aproximativ 3 miliarde de uro. Potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare, în primele zece luni ale acestui an, numărul de garanţii acordate de stat în programul „Prima Casă“ a depăşit 22.000, valoarea lor fiind de circa 415 milioane euro. Aproximativ 85% dintre cei care contractează un împrumut „Prima Casă” sunt persoane tinere de până în 35 de ani, iar valoarea medie a finanţării este de aproximativ 40.000 euro.

Analiștii imobiliari atrag atenția că Noua “Prima Casă” va lovi serios în piaţa locuinţelor vechi, iar preţul imobilelor noi va creşte

 

17 December 2012