Statul garantează 60.000 de euro pentru cei care vor să cumpere prima dată o locuinţă, dar pentru asta aveţi de urmat anumite etape şi de îndeplinit câteva condiţii.

http://casa.jurnalul.ro/stire-jurnalul/programul-prima-casa-cine-cum-cat-519958.htmlProgramul guvernamental "Prima Casă", devenit operaţional de puţin timp, atrage tot mai multe persoane.

Potrivit datelor furnizate de Fondul de Garantare, până în prezent există aproximativ 1.300 de cumpărători şi alte câteva zeci de mii de persoane interesate, ceea ce a făcut ca preţurile la garsoniere şi apartamentele cu două camere să crească în două luni cu zece până la cincisprezece procente.

Conform programului, statul garantează un împrumut în valoare de 60.000 de euro, garanţia fiind reprezentată chiar de locuinţa în cauză. De asemenea, "Prima Casă" impune limite ale dobânzilor şi un avans de maximum 5%. Pentru cei interesaţi, de menţionat este faptul că, pentru a avea acces la acest program, trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

CINE BENEFICIAZĂ

De programul "Prima Casă" poate beneficia oricare persoană care nu are în proprietate un imobil fie el individual sau alături de soţ/soţie, indiferent de modul în care a fost dobândit.

Cei care solicită un astfel de împrumut nu trebuie să aibă nici un credit ipotecar în derulare şi să dispună de un avans de 5% din preţul locuinţei, dacă acesta este egal sau mai mic de 60.000 de euro.

În caz contrar, cumpărătorul se obligă să achite la bancă suma de 3.000 de euro plus diferenţa de preţ, lucru nerecomandat de analiştii imobiliari. Maria Seder Neda, analist imobiliar la Imopedia, spune că: "Nu merită să dai un avans mult mai mare, pentru că evoluţia pieţei imobiliare ar putea duce la o şi mai mare depreciere a locuinţelor şi e posibil să pierzi pe termen lung".

Cei care doresc să intre în programul "Prima Casă" se obligă să nu înstrăineze locuinţa timp de minimum cinci ani şi vor constitui asupra ei o ipotecă de gradul I în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor. Persoanele eligibile în acest program au obligaţia să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii. Valoare acestuia va fi egală cu primele trei rate de dobândă şi va fi menţinut pe toată perioada de creditare.

PAS CU PAS

Primul pas în programul "Prima Casă" este să găsiţi imobilul pe care vreţi să îl cumpăraţi pentru ca apoi să anexaţi cererii de finanţare şi antecontractul de vânzare-cumpărare. Aici apar de obicei riscuri, pentru că respectivul antecontract trebuie semnat înainte de a şti cu siguranţă dacă împrumutul vă va fi acordat.

În cazul în care locuinţa este încă în construcţie se va prezenta contractul de construcţie cu societatea dezvoltatoare. După ce se constată eligibilitatea solicitantului, banca emite o promisiune unilaterală de creditare, iar Fondul de Garantare dă curs unei promisiuni de garantare.

Atât promisiunea de creditare, cât şi cea de garantare sunt valabile timp de 18 luni, când trebuie ca locuinţa să fie evaluată şi finalizată. Din acel moment, promisiunile de creditare şi garantare iau forma unui contract de garantare, beneficiarul intră în posesia banilor, iar locuinţa devine ipotecă de gradul I în favoarea Ministerului Finanţelor.

CU BANII DE CHIRIE

Prin programul "Prima Casă", costurile de creditare sunt diminuate cu 42% până la 49%. "Un alt avantaj al costurilor mici de creditare îl reprezintă faptul că mai multe persoane pot deveni eligibile pentru acest Program", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.


Sursa

8 septembrie 2009