Producatorii de profile si ferestre tip termopan considera ca programul national de reabilitare termica a cladirilor este un proiect inutil, care blocheaza piata termopanelor, deoarece persoanele care au nevoie de renovarea locuintelor asteapta ca statul sa execute aceste lucrari, iar fondurile alocate pentru program sunt extrem de mici, potrivit Patronatului Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT).

Programul de reabilitare termica este inutil pentru piata termopanelor, spun firmeleReprezentantii PPTT afirma ca, daca statul nu va lua masuri rapide pentru redresarea pietei termopanelor, unul dintre cele mai dinamice segmente ale materialelor de constructii dupa 1990, exista riscul ca aceasta sa scada sub 50% sau chiar sa se prabuseasca.

"Programul este unul strict electoral, ar trebui ca Guvernul sa nu il mai promoveze atat, pentru ca este inutil, fondurile sunt extrem de mici, iar promovarea excesiva a acestuia ii determina pe oameni sa astepte ca statul sa le renoveze locuintele, iar piata e deja blocata.

Daca in primele trei luni scaderea pietei a fost de 20-40%, este posibil ca diminuarea sa fie drastica in cazul in care Guvernul nu intervine", a declarat pentru Business Standard Valentin Petrescu, presedintele PPTT.

El a precizat ca patronatul a inaintat recent Executivului o serie de solicitari pentru relansarea pietei, printre care se numara plata TVA la facturare, accelerarea absorbtiei de fonduri structurale, scutirea de impozit a profiturilor reinvestite sau reglementarea procedurilor de intrare in somaj tehnic.

"Programul de reabilitare ar fi bun daca ar exista bani suficienti pentru realizarea lui, insa piata este blocata din cauza ca, desi oamenii au inteles ca fondurile sunt mici, fiecare spera ca acestea sa fie alocate pentru propriile locuinte", a afirmat Alexandru Oancea, directorul de marketing al Veka Romania.

Potrivit directorului general al Suki Romania, Gelmar Savulescu, programul de reabilitare nu va impulsiona piata, deoarece in cadrul lucrarilor vor fi folosite ferestre de calitate inferioara.

"Pe langa faptul ca sunt bani putini alocati, acest program nu va da un impuls vanzarilor, pentru ca, in general, vor fi folosite ferestre ieftine, de calitate joasa", a spus Savulescu.

In luna mai, Guvernul a alocat 360 milioane de lei pentru reabilitarea termica a 50.000 de apartamente, solicitarile de finantare ale primariilor indicand un pret mediu de reabilitare in jur de 4.000 de euro.

In luna iulie, in urma primirii imprumutului de la Comisia Europeana, vor fi alocate programului inca 100 milioane de euro, pentru a acoperi toate cererile primite.

Pentru cele 83.000 de blocuri cu peste 3,2 milioane de apartamente construite inainte de 1990, suma totala necesara reabilitarii termice este de zece miliarde euro

Sursa

9 June 2009