În acest an se anunţă în continuare scăderi de preţuri la apartamente în marile oraşe.

Analiştii spun că se vor majora impozitele pe proprietăţi.

Românii cu bani care aşteaptă de mai bine de doi ani preţuri foarte mici pe piaţa imobiliară pot să-şi facă planuri de cumpărare: evaluatorii preconizează scăderea în continuare a preţurilor apartamentelor, mai ales a celor vechi.

Aceasta este una din concluziile Analizei pieţei imobiliare pe anul 2009 realizate de compania de evaluare Darian DRS şi comunicată la solicitarea Gândul, studiu realizat pe baza preţurilor de tranzacţionare din 29 de oraşe. "Preţurile la apartamentele vechi vor scădea în continuare, una din cauzele imediate fiind eliminarea subvenţiilor la căldură. În aceste condiţii, în decursul unui an, reducerea preţurilor va fi de 20-25%, iar scăderile maxime vor fi atinse exact acolo unde au avut loc cele mai mari creşteri în perioada de boom economic", a declarat pentru Gândul Adrian Crivii, directorul general al companiei.

Şansele cumpărătorilor de a profita de aceste reduceri sunt însă destul de mici, mai ales că accesul populaţiei la credite rămâne redus, iar puterea de cumpărare s-a micşorat continuu. "Cererea solvabilă va fi din ce în ce mai mică, iar tranzacţiile vor scădea în continuare", adaugă Crivii. Cât despre posibilitatea majorării taxelor şi impozitelor, el crede că cel mai târziu de la 1 ianuarie 2011, românii vor plăti mai mult, inclusiv pentru impozitele pe proprietate.

Cum va arăta piaţa imobiliară în 2010
• Bucureşti
Pentru acest an, realizatorii analizei se aşteaptă ca preţurile proprietăţilor să scadă în continuare în Bucureşti. "Deşi cererea se menţine la un nivel crescut, piaţa vede puţine tranzacţii în 2010", se arată în studiul citat.
Anul trecut, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu 39%, scădere aproape dublă faţă de media naţională, de 22%. Şi în cazul terenurilor, preţurile vor scădea în 2010, în lipsa unor tranzacţii semnificative care să revigoreze sectorul. În 2009, preţurile terenurilor din centrul Bucureştiului s-au redus cu 25-30% faţă de 2008, cu scăderi de 60-70% în zonele semicentrale şi periferice.

• Braşov
Braşovul se află pe lista oraşelor din provincie în care au avut loc cele mai drastice scăderi ale preţurilor apartamentelor vechi, de peste 30%. Realizatorii analizei se aşteaptă ca perioada următoare să fie dominată de tranzacţiile cu proprietăţi mici, fiind interesante şi terenurile libere amplasate în zone dezvoltate şi cu posibilitate de racordare la utilităţi.






Sursa

12 May 2010