Bucureşti, 15 ianuarie 2010 - Cu peste 800 de metri şi 160 de etaje, Burj Dubai pare să atingă norii Dubaiului.

Pe 4 ianuarie 2010 a fost inaugurată cea mai înaltă clădire din lume iar aditivii pentru betoane Glenium SKY de la BASF au contribuit la stabilirea acestui record mondial , Burj Dubai întrece cu mult înălţimea Centrului Financiar Internaţional Taipei din Taiwan, care are 509 metri şi 101 etaje, lăsându-l pe locul doi în clasamentul global.

Cu o perioadă de construcţie de cinci ani, înălţimi ameţitoare şi condiţii climatice extreme, Burj Dubai a fost o provocare foarte specială si din punctul de vedere al plastifiantului pentru betoane folosit. "Construcţia Burj Dubai este o capodoperă inginerească.

Suntem mândri că am putut contribui la succesul acestui proiect", a spus Dr. Tilman Krauch, directorul diviziei de produse chimice pentru construcţii, în cadrul BASF.

Prin folosirea Glenium SKY, plastifiantul pentru betoane de înaltă calitate de la BASF, a fost posibilă turnarea betonului până la o înălţime de 600 metri, fără nicio întrerupere. Fundaţia şi structura impresionantă a Burj Dubai au necesitat aproximativ 180.000 m3 de beton cu plastifiant Glenium.

Aditivii pentru betoane, compuşi din polimeri eter policarbohidraţi, asigură o mare flexibilitate şi, în timpul procesului de turnare, pot preveni segregarea betonului, în ciuda presiunii înalte folosite.

Datorită plastifiantului Glenium SKY, betonul a fost uşor de procesat, fără pierderea calităţii.

În plus, timpul de realizare a fost îmbunătăţit, betonul fluid necesar pentru a construi un nou etaj ajungând rapid la o stabilitate suficientă continuării procesului de construcţie în scurt timp. Astfel, utilizand Glenium SKY viteza de construcţie a Burj Dubai de două etaje pe săptămână, a depăşit standardul obişnuit în Dubai, de un etaj pe săptămână.   

Alte provocări de care a trebuit să se ţină cont în procesul de construcţie a celei mai înalte clădiri din lume au fost condiţiile climatice din Dubai: aici, temperaturile nu numai că fluctuează între 10°C, iarna, şi 50°C, vara, dar diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte pot ajunge şi la 20°C.

Raspunsul la aceste provocari a venit insa din expertiza echipei BASF şi calitatile plastifiantul Glenium SKY ce au asigurat  constant inalta calitate a betonului folosit.

Mai mult, înălţimea enormă a Burj Dubai creează o mare presiune asupra structurii de beton. Pentru a preveni prăbuşirea zgârie-norului, Glenium SKY asigură betonului o rezistenta la compresiune de până la 80 N/mm2.

Aceasta este egală cu întreaga greutate a unei maşini mici susţinută de o suprafaţă de mărimea degetului mare de la picior. Rezistenta mare îi dă structurii de beton o mai lungă durată de exploatare şi asigură utilizarea durabilă a turnului.

Pentru mai multe informaţii:

Puteţi descărca fotografii de presă prin internet la adresa:

www.basf.de/pressphotos/constructionandhousing

Materiale TV despre "Construcţii durabile în Emiratele Arabe Unite", sunt disponibile pe adresa tvservice.basf.com

Despre divizia de produse chimice pentru construcţii

Divizia BASF de produse chimice destinate segmentului de construcţii este furnizorul principal de sisteme şi formule chimice în industria construcţiilor. Soluţiile speciale şi inovaţiile permanente permit clienţilor săi să aibă un succes mai mare. Unitatea de Sisteme de Aditivi sprijină clienţii din industria construcţiilor din beton prefabricat şi construcţiilor subterane.

Unitatea de Sisteme de Construcţii oferă o gamă largă de produse pentru pardoseli sportive şi industriale, tencuieli şi izolări de pereţi, materiale de etanşare pentru îmbinări, substanţe de conservare a lemnului, cât şi mortare pentru turnări de precizie şi structurale, aditivi de fixare a plăcilor de faianţă şi materiale de impermeabilizare.

Divizia administrează locaţii de producţie şi centre de vânzare în peste 50 de ţări, iar în 2008 a înregistrat vânzări de 2,2 miliarde de euro, cu sprijinul a 7.700 de angajaţi.

Despre grupul BASF

BASF este lider mondial în domeniul chimic: "The Chemical Company".

Portofoliul său cuprinde o gama larga de produse, de la substante chimice de baza, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante, pana la produse chimice pentru agricultura, produse de sinteza fina, precum si petrol si gaze.

Partener de nădejde al tuturor sectoarelor industriale, BASF participă la creşterea succesului clienţilor săi. Cu produsele sale de mare valoare şi sistemul inteligent de soluţii, BASF are un rol important în găsirea soluţiilor la problemele globale precum protecţia mediului, folosirea eficientă a resurselor energetice, nutriţie şi mobilitate.

BASF are aproximativ 97.000 de angajaţi şi a realizat vânzări de peste 62 miliarde de EURO în 2008. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.basf.com

 

 

15 January 2010