Piata constructiilor si-a accentuat declinul in ultimele luni, iar falimentul a ajuns la ordinea zilei, afirma Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR). Criza din constructii inca nu si-a atins apogeul.

In prezent, aproape nimeni nu mai construieste, iar asta se vede cel mai bine in cererea de materiale de constructii care a scazut dramatic, afirma presedintele APMCR. '' Ne aflam inca pe panta descendenta si cred ca mai avem cateva luni pana sa atingem fundul prapastiei'', a spus Georgescu, pentru DailyBusiness.ro.

El estimeaza ca piata va scadea in acest an cu circa 25% , dupa declinul de 28% din 2009 si explica declinul prin faptul ca piata imobiliara este inca blocata de banci si dezvoltatori, iar statul nu a venit cu niciun stimul real pentru relansarea sectorului.

''Noi estimam ca in acest an vor fi finalizate cel mult 35.000 de locuinte, fata de 61.000 in 2009 sau 64.000 in 2008. Multi au oprit lucrarile, le-au conservat, in speranta ca le vor continua dupa criza'', afirma Georgescu. In prezent se afla in diverse stadii de executie 143.139 imobile, fata de 120.570 in 2009.

Piata imobiliara, blocata de interesele bancilor

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii, relansarea pietei constructiilor depinde, in primul rand, de deblocarea pietei imobiliare.

''Iesirea din criza nu poate interveni decat in momentul in care bancile si dezvoltatorii isi vor asuma proiectele neperformante'', spune Georgescu.
Si asta pentru ca, in Romania, principalii investitori in constructii au fost speculantii, care odata cu criza, si-au inchis toate lucrarile, lansandu-le drept gaj bancilor.
quote Romania a devenit din 2006 un adevarat El Dorado al speculantilor imobiliari quote
Claudiu Georgescu, presedinte APMCR.

''Multi si-au luat profiturile realizate pana atunci si au inchis afacerea'', spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania. In piata au mai ramas doar cei care au investit atat de mult incat nu isi permit exit-urile, sau cei cu planuri pe termen lung, dar care asteapta ca piata sa se relanseze.

 



Sursa

7 June 2010