Unii dintre reprezentanţii companiilor de asigurări au recunoscut că pe segmentul asigurărilor facultative pentru locuinţe nu au avut de achitat despăgubiri pentru daune totale în ultimii ani.

15939-asigurari-case-shutterstock.jpgDeteriorarea aparatelor electrice din cauza variaţiilor de tensiune electrică, inundaţiile provocate de vecini, incendii la garaje, spargerea conductei sau deteriorarea sistemului de încălzire din cauza îngheţului sunt doar câteva dintre problemele reclamate de românii cu asigurări facultative de case.

Deşi reclamaţiile pe segmentul auto deţin cea mai mare pondere în piaţa de profil, şi deţinătorii de poliţe facultative pentru case se pare că au neplăceri când vine vorba de despăgubiri. Brokerii de asigurări susţin că problemele apar din cauza lipsei de informare. "Vina este şi a noastră, a brokerilor, a companiilor de asigurări, dar şi a asiguraţilor. La încheierea poliţei, cu toţii sunt prieteni, însă când vine vorba de despăgubiri pot apărea probleme", a declarat pentru gândul Norbert Simpf, director executiv al portalului de asigurări www. netas.ro.

Acesta spune că, de exemplu, unii clienţi au reclamat faptul că, deşi aveau în poliţa pentru locuinţă specificat faptul că este acoperit riscul arderii aparaturii electrice şi electronice din cauza variaţiilor de tensiune, la producerea riscului, compania de asigurări a refuzat să plătească daune, pe motiv că aparatele electrice erau prea vechi. "Mulţi probabil se aşteaptă să îşi înlocuiască televizorul de la bunica cu un LCD. Trebuie ştiut că unele companii practică anumite excluderi, adică nu achită daune pentru aparatele electrice mai vechi de cinci ani, sau calculatoarele mai vechi de doi ani", ne-a explicat Simpf. O soluţie ar fi negocierea, de exemplu, a unei clauze ca în limita sumei de 1.000 de euro să se acorde despăgubiri pentru deteriorarea aparatelor electrice.

Paza bună trece primejdia rea

Unele companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru bunurile care se găsesc în locuinţe situate la mai mult de jumătate de kilometru de cea mai apropiată clădire locuită din localitate şi care fie nu sunt locuite în regim permanent, fie nu au pază permanentă. Prin pază permanentă se consideră paza efectuată de unităţi specializate de pază şi intervenţie sau paza efectuată de către o persoană desemnată de către asigurat să aibă în grijă locuinţa asigurată pe timpul când acesta nu se află în această locuinţă, de exemplu un administrator. Un alt caz se referă la o familie care deşi afirma că are o poliţă ce acoperea şi riscul de inundare a vecinilor - printr-o clauză de răspundere civilă faţă de terţi - firma de asigurare nu a plătit daunele atunci când riscul s-a produs. "La momentul încheierii poliţei, inspectorul trebuie să bifeze căsuţa care face referire la vecinii de jos, pentru că în caz contrar nu intră în vigoare clauza de răspundere civilă", a explicat alt broker. Brokerii atrag atenţia că regula cea mai importantă este informarea corectă, clientul trebuia să declare date corecte şi împreună cu un broker sau cu agentul de asigurare să identifice riscurile la care este expus şi să analizeze corect informaţiile primite, nu ţinând cont doar de preţul poliţei.

Cât costă

De exemplu, pentru o locuinţă evaluată la 100.000 euro şi bunuri evaluate la 20.000 euro, o poliţă de asigurare facultativă pentru locuinţă poate costa între 120 şi 230 de euro pe an, în funcţie de companie şi riscurile acoperite. În general, riscurile acoperite sunt cutremur, inundaţie, alunecare de teren, incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor, cădere corpuri din exteriorul clădirii, inundaţie cu apa provenită de la vecini. Unii dintre reprezentanţii companiilor de asigurări au recunoscut faptul că pe segmentul asigurărilor facultative de case, în general, nu au avut de achitat despăgubiri pentru daune totale în ultimii ani. "În general, daunele plătite sunt parţiale, au valori de câteva mii de euro. Unele companii plătesc despăgubirile şi fără să verifice «pe teren», altele plătesc după ce verifică, iar altele nu plătesc deloc", a comentat un broker de asigurare.


Sursa

7 January 2011