· Interviu cu Dan Fleşariu, directorul Volumetric DF România, companie de dezvoltări imobiliare parte din grupul spaniol Volumetric  

R: Domnule Dan Fleşariu, cum arată anul 2010 din perspectiva dezvoltatorului imobiliar Volumetric?
foto:http://www.monitorulexpres.ro/DF: În anul acesta am terminat fundaţia şi structura subterană a primului nostru proiect în România, ansamblul de locuinţe Privilegio Braşov, respectiv 2 etaje subterane pentru 156 locuri de parcări, aproximativ 6.600 mpc.

Lucrările au progresat în timp record, fiind deja cu mai bine de o lună înaintea graficului. Anul viitor vom creşte, practic, văzînd cu ochii, pe măsură ce vom vedea ridicîndu-se fiecare din cele 11 etaje ale clădirii de 156 de apartamente din centrul Braşovului. În prima parte a anului viitor vom începe şi construcţia celui de-al doilea proiect, Privilegio Piteşti, un proiect de alt tip, compus din două clădiri, cu o arhitectură deosebită. Deci, pentru Volumetric, ... semne bune anul are.

R: Criza din sectorul imobiliar nu vă îngrijorează?

DF: Desigur, că orice situaţie economică care influenţează prosperitatea cumpărătorilor este un motiv de îngrijorare, şi nu doar pentru dezvoltatori. De asemenea, nu este deloc îmbucurător să funcţionezi într-un mediu de afaceri, care, per ansamblu, a avut de suferit cel mai mult, aşa cum este sectorul imobiliar. Dar SUA şi marile state au anunţat deja că au ieşit din criză, ceea ce va avea un efect benefic şi pentru noi, românii, chiar dacă nu imediat. Mai importantă mi se pare ieşirea din starea de spirit provocată de criză. Lipsa încrederii şi teama de creştere, ar putea deveni frîne ale dezvoltării, la fel de puternice ca şi criza în sine.


R: În 2009, sectorul imobiliar a înregistrat o scădere vizibilă a vînzărilor, precum şi o încetinire a ritmului dezvoltării proiectelor. Aţi fost afectat?
DF: Din fericire, nu. Toate proiectele noastre şi-au urmat cursul, sîntem în termene pe toate planurile. De altfel, la momentul cînd noi aşteptăm un vîrf de vînzări, cu siguranţă că sectorul imobiliar va fi ieşit din criză. În plus, filosofia de dezvoltare în domeniul imobiliar a grupului spaniol Volumetric ne-a ferit de şocuri. Spre deosebire de alţi dezvoltatori, avem o strategie de creştere bazată pe construcţia de valori autentice şi deci necesare, şi nu pe specularea unei situaţii sau a unui trend al pieţei. Noi ne mişcăm mai încet, mai cumpătat, dar mai sigur, şi sîntem atenţi să nu construim, cum se spune, forme fără fond. 

Sursa

22 December 2009