Privatizarea «pe module» la Tractorul va insemna, de fapt, vanzarea terenurilor uzinei



Gardianul - 21.06.2006
 

Singura solutie pentru pastrarea productiei la uzina brasoveana Tractorul o reprezinta restrangerea activitatii si reorganizarea uzinei pe numai 40 hectare din cele 130 pe care le are in prezent, ne-a declarat liderul sindical al uzinei, Gheorghe Apostu. Decizia a fost luata la intalnirea de la sfarsitul saptamanii trecute la care au participat, printre altii, presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Potrivit AVAS, Tractorul Brasov functioneaza pe o platforma de peste 130 hectare într-un sistem energofag, care este tributar sistemului centralizat de productie si distributie a utilitatilor. Activitatea uzinei urmeaza sa fie comasata pe o suprafata de 40 hectare dupa vinderea altor 90 hectare aflate in patrimoniul societatii.„ Parte din banii obtinuti in urma vanzarii terenului dorim sa ii folosim pentru retehnologizare. Nu va pot spune care va fi procentul, pentru ca nu stiu cat se va obtine pe aceasta suprafata. Stim doar de cati bani avem noi nevoie”, a precizat Apostu.

Uzina Tractorul Brasov a inceput din nou sa functioneze, vineri, de la ora 12, cand Electrica SA a reluat furnizarea de energie electrica, insa la cote minime, de 8 MWh, dupa ce  activitatea fusese intrerupta in cursul zilei de joi, deoarece Electrica limitase furnizarea de energie la doar 4MWh,   insuficient pentru functionarea cuptoarelor de turnatorie.

Maine, AVAS si Electrica urmeaza sa stabileasca un protocol in vederea furnizarii de energie pentru Tractorul, potrivit liderului de sindicat. Acesta nu s-a declarat insa prea optimist in aceasta privinta. “Sunt sceptic in ceea ce priveste semnarea memorandumului. Daca nu se semneaza acest protocol, furnizarea cu energie electrica se va intrerupe la Tractorul. Nu prea cred sa se rezolve aceasta problema pentru ca pana acum, Razvan Orasanu (presedintele AVAS – n.r.) nu a luat decizii tomai bune”,  a explicat Gheorghe Apostu.

Conducerea uzinei spera ca AVAS sa elibereze un mandat pentru vinderea unei hale a uzinei in valoare de 100 miliarde de lei vechi. Banii vor fi investiti in compresoare si instalatii de producere a aburului tehnologic.

In ceea ce priveste intalnirea de saptamana trecuta cu Razvan Orasanu, Apostu a spus ca acesta „a aruncat un pietroi in balta si a plecat“. „A venit, a stat un pic, si-a facut numarul si a plecat“, a adaugat Apostu.


Luminita Capra
Gardianul
 

21 June 2006